HomeHADŽIĆ SE PITAO ZA "SVE" I "NIŠTA"
Borislav Bogunović, svedok-insajder tužilaštva na suđenju Goranu Hadžiću najpre tvrdio da je vlada SAO Istočna Slavonija "sporazumno" donosila odluke i da se njen predsednik Goran Hadžić "za sve pitao", da bi zatim "promenio ploču" i tvrdio da je Hadžićeva vlada bila "virtuelna" i da je "niko ništa nije pitao", a posebno ne JNA, komandant teritorijalaca Radovan Stojičić Badža i vođa Tigrova Željko Ražnatović Arkan

Borislav Bogunović, svjedok na suđenju Goranu HadžićuBorislav Bogunović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Mada je tužilaštvo u predmetu Gorana Hadžića u oktobru prošle godine oglasilo kraj svog dokaznog postupka, pred sudijama se danas pojavio Borislav Bogunović, svedok-insajder do sada "nedostupan" za ispitivanje. Bogunović u Srbiji služi dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu koja, rekao je, "nema veze" s ratom u Hrvatskoj a izriče se za najteža krivična dela.

U vreme na koje se odnosi optužnica protiv bivšeg predsednika vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i kasnijeg predsednika Republike Srpska Krajina, od juna 1991. do kraja 1993. godine, Bogunović je obavljao više funkcija. Počeo je kao predsednik Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane u Negoslavcima, nadomak Vukovara, početkom 1991. godine, u avgustu je unapređen u ministra unutrašnjih poslova, 1992. je imenovan za potpredsednika Vlade, da bi zatim dogurao do pozicije potpredsednika Skupštine RSK.

Nakon što je u dokaze uvedena izjava koju je Bogunović 2012. godine dao haškim istražiteljima, tužiteljica nije imala pitanja za svog svedoka. Usledilo je unakrsno ispitivanje koje je na trenutke više podsećalo na iskaz svedoka Hadžićeve odbrane nego na insajdersko svedočenje o odgovornosti Gorana Hadžića za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na prostoru Istočne Slavonije.

Kroz Bogunovićevo svedočenje, odbrana je nastojala da odgovornost za zločine na području Istočne Slavonije prebaci na Radovana Stojičića Badžu, bivšeg komandanata Teritorijalne odbrane koji je na taj prostor upućen iz MUP Srbije kao i na zapovednika Tigrova, Željka Ražnatovića Arkanova. Bogdanović je najpre opisao Stojičića kao "čoveka teškog za saradnju" koji je dolaskom na teritoriju Istočne Slavonije "izgubio značaj" koji je imao u Beogradu a njegova funkcija nije bila "naredbodavna" pošto je vlada Istočne Slavonije "sporazumno" donosila odluke što Stojičiću "nije odgovaralo".

Bogunović je odbacio je sugestiju branioca da je Badža preuzeo komandu i kontrolu nad policijskim stanicama u Dalju i Borovu selu, dodajući da su "svi morali da polažu račune Goranu (Hadžiću)". "Bez njega nismo mogli da vučemo bitnije poteze", rekao je Bogunović da bi već tokom naredne sednice "promenio ploču", tvrdeći da Stojičić i Željko Ražnatović nisu bili potčinjeni JNA niti je bilo ko mogao da im izdaje uputstva ili naređenja. Arkan je, rekao je, sve radio na svoju ruku, akcije je izvodio sam i nije polagao račune nikome.

Bogunović je, na kraju,ukazao da je Hadžićeva vladabila "virtuelna" budući da je "odlučivala ni o čemu" i ništa nije mogla da sprovede. "Vojska nije prihvatala civilnu vlast i bez njihovog znanja nismo ništa mogli da uradimo", rekao je Bogunović dodajući da suBadža i Arkan "istisnuli vladu" iz svih aktivnosti.

Svedočenje Bogunovića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 625

SVAKOM POMALO: Poslednji svedok optužbe ili prvi svedok odbrane?
PROTEST: Ko će, ako iko, odgovarati za Tomašicu?
OD SUDA DO SUDA: Srebreničke žrtve i holandska pravda