HomeGORAN HADŽIĆ PRVI SVEDOK HADŽIĆEVE ODBRANE
Odbrana Gorana Hadžića počinje sa izvođenjem dokaza 3. jula ove godine, dvosatnom uvodnom rečju. Sledi Hadžićeva izjava bez polaganja zakletve i svedočenje koje će trajati oko mesec dana. Odbrana najavila iskaze 79 svedoka za čije će glavno ispitivanje utrošiti 140 sati

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Izvođenje dokaza odbrane Gorana Hadžića, bivšeg predsednika Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, počeće 3. jula ove godine, uvodnom rečju branioca u trajanju od najviše 120 minuta. Hadžić se brani od optužbi za zločine počinjene u Istočnoj Slavoniji i kasnije samozvanoj Republici Srpska Krajina od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Prvi od 79 svedoka odbrane biće sam Goran Hadžić, za čije su glavno ispitivanje branioci tražili 30 sati. Njegov iskaz će se po svemu sudeći završiti tek nakon letnje sudske pauze, koja ove godine traje od 28. jula do 15. avgusta. Pre nego što sedne na klupu za svedoke, Hadžić će dati izjavu bez polaganja zakletve koja će, prema proceni branioca, trajati između 30 i 45 minuta.

Odbrana je za dokazni postupak tražila 140 sati koji će im najverovatnije biti odobreni budući da je tužilaštvo za izvođenje svojih dokaza potrošilo 40 sati više.

Veće je najavilo da će tokom jula i avgusta raditi pet umesto dosadašnjih četiri dana kako bi nadoknadili vreme koje je izgubljeno kada je početak izvođenja dokaza odbrane - zbog privatnih i profesionalnih obaveza sudija - pomeren sa 24. juna na 3. jul. Odbrana je danas prigovorila na tu odluku o čemu će sudije Gi Delvoa/Guy Delvoie, Barton Hol/Hall i Antoan Mindua/Antoine odlučiti naknadno. Hadžića zastupaju Zoran Živanović i Kristofer Gosnel/Christopher Gosnell dok tim optužbe predvodi Daglas Stringer/Douglas.

Suđenje Goranu Hadžiću je počelo u oktobru 2012. godine. Tokom dokaznog postupka koji je zvanično završen 9. aprila ove godine, tužilaštvo je saslušalo 81 svedoka za čije je ispitivanje utrošilo 180 radnih sati. Branioci su na poluvremenu suđenju tražili da se Hadžić oslobodi po pojedinim tačkama optužnice ali je njihov zahtev odbačen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 634

"ZVEZDA GRANDE": Šta je Elvis Presley prema Ratku Mladiću?
(SAMO)ODBRANA: Goran Hadžić sa optuženičke na klupu za svjedoke
ZAMOR MATERIJALA: Da li petodnevna radna sedmica ugrožava zdravlje optuženog?