HomeŠTA JE HADŽIĆ "HTEO I MOGAO"
General Džon Vilson tvrdi da je Goran Hadžić "kad je hteo, mogao da izdejstvuje" sprovođenje neophodnih mera na teritoriji pod njegovom kontrolom. Hadžić je, međutim, u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima poricao da su činjeni zločini, negirao je da je znao išta o tome, branio se hrvatskim provokacijama ili je svaljivao krivicu na potčinjene koji su se oteli kontroli

John Wilson, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću John Wilson, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nakon iskaza zaštićenog svedoka koji se u potpunosti odvijao na sednici zatvorenoj za javnost, suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku samozvane Republike Srpska Krajina, nastavljeno je svedočenjem penzionisanog australijskog generala Džona Vilsona/John Wilson. Na područje bivše Jugoslavije je došao u januaru 1992. godine a od marta te godine je obavljao dužnost glavnog vojnog posmatrača u mirovnim snagama UN.

Svedočeći na suđenju Hadžiću, Vilson je rekao da je prisustvovao brojnim sastancima i pregovorima na najvišem nivou sa političkim i vojnim predstavnicima zaraćenih strana. Slobodan Milošević je, rekao je, negirao odgovornost za zločine koji su počinjeni u Hrvatskoj i upućivao je predstavnike mirovne misije da se obrate lokalnim organima. Milošević je tvrdio da su za te zločine bili odgovorni "elementi koji su se oteli kontroli, gangsteri koji su činili zločine iz lične motivacije" ili su odgovarali na "provokacije Hrvata".

O zločinima protiv nesrpskog stanovništva na područjima pod srpskom kontrolom, Vilson i drugi međunarodni predstavnici su razgovarali i sa glavnim političkim vođama Srba u Hrvatskoj, uključujući predsednika Republike Srpska Krajina, Gorana Hadžića. On je, tvrdi svedok, u različitim prilikama različito reagovao na navode o zločinima, no njegova retorika je bila slična Miloševićevoj kao i izgovorima drugih srpskih političkih lidera. Hadžić bi poricao da su se zločini dogodili ili da išta zna o njima, branio se hrvatskim provokacijama ili je svaljivao krivicu na potčinjene koji su se oteli kontroli.

Hadžić je, rekao je svedok, tvrdio da je zajednički život Srba i Hrvata nemoguć i nikada nije priznao da je na teritoriji pod njegovom kontrolom sprovođena kampanja etničkog čišćenja i zastrašivanja stanovništva. Hadžić i njegova organizacija su dopuštali takvu vrstu aktivnosti, rekao je svedok naglašavajući da je bivši predsednik RSK "kad je hteo mogao da izdejstvuje da se izvrše određene mere na teritoriji pod njegovom kontrolom".

Vilson je takođe rekao da je Hadžić bio Miloševićev čovek u Krajini i da je za razliku odprethodnika Milana Babića kojeg je nasledio na mestu predsednika RSK, podržavao Vensov plan i razmeštanje mirovnih snaga UN u sektoru Istok.

Iskaz generala Vilsona biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 597

"TO JE, LJUDI, GENOCID!": Mladićevo upozorenje Karadžiću i Krajišniku
PRAVDA JE SPORA, ALI...: "Srebrenička petorka" u očekivanju žalbene rasprave
NENAMJERNO...: Karadžićev svjedok priznaje da je ubijao, ali ne sa genocidom namjerom