HomeOD BRATSTVA I JEDINSTVA DO TOLERANCIJE ZLOČINA
Na suđenju Goranu Hadžiću, vojni ekspert tužilaštva svedoči kako je JNA napustila ideje bratstva i jedinstva i ravnopravnosti naroda i postala srpska vojska koja je "tolerisala" dobrovoljačke i paravojne jedinice i njihove zločine počinjene na teritoriji Istočne Slavonije

Reynaud Theunens, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Reynaud Theunens, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Na suđenju bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija Goranu Hadžiću svedoči vojno-obaveštajni analitičar Rejno Tunens/Reynaud Theunens koji je na poziv tužilaštva sastavio ekspertski izveštaj o komandnoj strukturi oružanih snaga SFRJ i upotrebi regularnih, paravojnih i dobrovoljačkih jedinica u sukobima na teritoriji Hrvatske. Hadžić se tereti za zločine koje su te snage počinile u Istočnoj Slavoniji od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Izveštaj je kompilacija relevantnih delova prethodnih izveštaja koje je Tunens pripremio za suđenja Radovanu Karadžiću, Milanu Martiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, vukovarskoj trojki oficira bivše JNA i Vojislavu Šešelju. Prvi deo izveštaja je posvećen opštem pravnom okviru koji je postojao u SFRJ i SRJ kao i glavnim aspektima vojne doktrine JNA i VJ. U drugom delu izveštaja Tunens analizira konkretne vojne operacije relevantne za suđenje Hadžiću.

Budući da se značajan deo Tunensove analize odnosi na paravojne i dobrovoljačke jedinice, tužilac je citirao niz dokumenata u kojima se izveštava o zločinima na teritoriji Istočne Slavonije i kasnije Republike Srpske Krajine, počinjenim od strane pripadnika takvih jedinica koje su uglavnom stizale iz Srbije. U dokumentima se pominju jedinica Dušan Silni iz Valjeva, zatim Šešeljevci, Arkanovci i Knindže kapetana Dragana. U izveštaju koji je 23. oktobra 1991. godine upućen komandi Prve vojne oblasti se navodi da je motiv tih jedinica "pljačka i iživljavanje nad stanovništvom".

Tunens je ukazao da su, za vreme sukoba u Hrvatskoj,dobrovoljci popunjavali redove JNA iako su oficiri jugoslovenske vojske negovali drugačije vrednosti od jedinica koje su sebe nazivale četnicima i ustašama i koje su istupale sa nacionalističkim idejama. JNA je, smatra Tunens, bila obučena da se bori protiv toga i da se rukovodi idejom bratstva i jedinstva i ravnopravnosti ali je već u novembru 1991. godine postalo jasno da se okrenula srpskim ciljevima te je u Vukovaru počela da prihvata dobrovoljce motivisane suprotnom ideologijom.

Tunens je, takođe, potvrdio da postoji niz dokumenata koji dokazuju da su vlasti u Srbiji "tolerisale" paravojne grupe poput Arakanovaca, Šešeljevaca i Knindži koje su, tvrdi, dejstvovale pod okriljem srpske službe Državne bezbednosti. Glavni iskaz vojnog eksperta tužilaštva biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 585

PRIZNANJE I PORICANJE: Preterano možda, namerno nikako
HOLANĐANI I SREBRENICA: Pogrešne procjene i veliki strah
PREŽIVJELI: Svjedok sa orahovačkog polja smrti