HomeDOBROVOLJCI POD KOMANDOM JNA
Vojni analitičar tužilaštva na suđenju Goranu Hadžiću tvrdi da su dobrovoljačke i paravojne jedinice koje su počinile zločine na području Istočne Slavonije bile pod kontrolom JNA. Njihove vođe su, kao i Hadžić, označeni kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih delova Hrvatske

Reynaud Theunens, svjedok na suđenju Goranu HadžićuReynaud Theunens, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U nastavku glavnog ispitivanja vojno-obaveštajnog analitičara Rejno Tunensa/Reynaud Thuenens, tužilac je ukazao na dokumente koji potvrđuju da su Arkanovi dobrovoljci izvodili vojna dejstva pod rukovođenjem i komandovanjem JNA. U optužnici protiv Hadžića, Željko Ražnatović Arkan se navodi kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uklanjanje hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa prostora SAO Istočna Slavonija i SAO Krajina.

Tunens kaže da je imao uvida u malobrojne dokumente o angažovanju Arkanovih jedinica. Postoji, međutim, video snimak na kojem Andrija Biorčević, komandant Novosadskog korpusa JNA, hvali Arkana i njegove dobrovoljce zbog doprinosa borbenim dejstvima što, po Tunensu, ukazuje da su te jedinice "redovno" zajednički učestvovale u akcijama. Tunens je ukazao i na dokument prema kojem su organi bezbednosti Prve vojne oblasti bili obavešteni da su dobrovoljci bili uključeni u pljačke ali se takvo ponašanje tolerisalo.

Tužilac je, potom, predočio dokument prema kojem je jedan pripadnik Jedinice za posebne namene MUP Srbije, poznatije pod imenom Crvene beretke, teško ranjen tokom izvođenja borbenih dejstava u decembru 1991. godine na području Iloka i Bapske. To, po Tunensu, potvrđuje da je ta formacija delovala u Istočnoj Slavoniji u periodu na koji se odnosi optužnica protiv Hadžića. Tunens je takođe zaključio da su u Istočnoj Slavoniji delovale i jedinice Leva Supoderica i Petrova Gora, kojima su rukovodili dobrovoljci Šešeljeve Srpske radikalne stranke, kao i jedinice pod vođstvomSlobodana Medića, Vasilija Mijovića i Branislava Gavrilovića Brneta.

Prema Tunensu, operaciju blokade i zauzimanja Vukovara u jesen 1991. godine je sprovela Prva gardijska brigada. Dokumenti ukazuju na učestala upozorenja Živote Panića, komandanta Prve vojne oblasti, da "niko nema pravo na odmazdu i osvetu kao što su to činile jedinice mesne TO". Dokumenti, takođe, ukazuju na zauzimanje bolnice, evakuaciju ranjenika i bolesnika, kao i "ispitivanje i pretraživanje kako bi se identifikovali pripadnici MUP i Zbora narodne Gardekoji su se skrivali u bolnici". Prema jednom dokumentu, komandant 80. motorizovane brigade je 20. novembra u poslepodnevnim časovima tražio smenu straže na Ovčari dok naredni dokument od iste večeri nalaže povlačenje JNA i prepuštanje ratnih zarobljenika lokalnoj teritorijalnoj odbrani čiji su pripadnici te noći pogubili više od 200 ljudi.

Glavni iskaz vojnog analitičara tužilaštva biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 585

PRIZNANJE I PORICANJE: Preterano možda, namerno nikako
HOLANĐANI I SREBRENICA: Pogrešne procjene i veliki strah
PREŽIVJELI: Svjedok sa orahovačkog polja smrti