HomeKONAČNA PRESUDA PERIŠIĆU 28. FEBRUARA
Žalbeno veće za 28. februar zakazalo izricanje konačne presude u predmetu Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba VJ. Optužba se nije zalila a Perišić je tražio poništavanje prvostepene presude kojom je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici i propust da kazne počinioce zločina u Zagrebu

Momčilo Perišić u sudnici TribunalaMomčilo Perišić u sudnici Tribunala

Izricanjekonačne presude u predmetu Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba VJ, zakazano je za 28. februar 2013. godine u 15 časova. Perišić je u septembru 2011. godine proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici kao i za propust da kazni naredbodavce raketnih napada na Zagreb i osuđen je na kaznu od 27 godina zatvora. Presuda je doneta većinom glasova sudija David i Pikar/Picard dok je sudija Moloto priložio suprotno mišljenje po kojem je Perišića trebalo osloboditi po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo je, očito, bilo zadovoljno ishodom prvostepenog suđenja pa se nije žalilo na presudu. Na žalbenoj raspravi održanoj u oktobru 2012. godine, odbrana je obrazložila svojih 17 osnova za žalbu u kojima je tražila da se prvostepena presuda poništi i da se Perišić oslobodi odgovornosti za zločine iz optužnice. Alternativno, odbrana je tražila izricanje nove, "razumnije" kazne.

Branioci Novak Lukić, Gregor Gaj Smit/Guy Smith i Stefan Burgonj/Stephane Bourgogne tvrde da je većina u prvostepenom veću "kriminalizovala rat" te da "ako Perišićeva presuda opstane" onda je "svaki vojni komandant… koji pomaže stranoj zemlji… u međunarodnom oružanom konfliktu", odgovoran za krivično delo pomaganja i podržavanja zločina.

Ocenu o tome će doneti Žalbeno veće kojim predsedavaamerički sudija Teodor/Theodor Meron, a u čijem su sastavu još i sudije Ađus/Agius, Liu i sutkinje Ramarson i Vaz.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 574

GLAS ŽRTAVA: Kako je Nermin Karagić preživio strijeljanje u Ljubiji
KUTILJEROV PLAN: Sporazum za očuvanje ili cijepanje Bosne?
PODMETANJA: Mladićeva odbrana osporava nalaze sarajevskih istražitelja
PRAVDA U RATU: Prva, posljednja i jedina istraga ratnog zločina