HomeSUKOB OBRANA SUOPTUŽENIH
U unakrsnom ispitivanju, obrana Blagoja Simića, prvo-optuženog za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, pobijala najveći dio svjedočenja Sime Zarića

Beogradski odvjetnik Igor Pantelić, branitelj Blagoja Simića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Šamac, našao se pred zadatkom da obrani svog klijenta od optužbi ne samo tužitelja, nego i suoptuženog Sime Zarića, koji je 1992. bio obavještajac Četvrtog odreda JNA u Bosanskom Šamcu.

Svjedočeći u vlastitu obranu, Zarić je predstavnike civilnih vlasti – na čelu sa Blagojem Simićem - "prozvao" za nasilno preuzimanje vlasti i orkestraciju etničkog čišćenja regije od Bošnjaka i Hrvata 1992. i 1993.

Vodjen "strogim instrukcijama svog klijenta", kako je nekoliko puta naglasio, Simićev branitelj Igor Pantelić je nastojao demantirati Zarićeve tvrdnje da je srpski Krizni štab, u noći 16. na 17. april 1992., donio odluku o nasilnom zauzimanju Bosanskog Šamca i da su Šešeljevi dobrovoljci - koji su zajedno sa lokalnom srpskom policijom zlostavljali, progonili i ubijali hrvatske i bošnjačke civile - bili pod komandom civilnih vlasti. Demantirao je, dalje, Zarićevo svjedočenje da je Krizni štab pokušao preuzeti kontrolu nad vojskom, imenujući za komandanta 2. posavske brigade VRS vodju Šešeljevaca, Dragana Djordjevića - Crnog, te da je Simić u vezi s tim razgovarao s generalom Ratkom Mladićem koji ga je, kako je Zarić rekao, "izribao" što se miješa u vojne poslove.

Beogradski odvjetnik je, takodjer, pokušao demantirati Zarićeve tvrdnje da je Krizni štab organizirao pljačkanje napuštene imovine Bošnjaka i Hrvata u Bosanskom Šamcu i Odžaku.

Simo Zarić se, medjutim, nije dao smesti i ostao je pri svim svojim tvrdnjama. Branitelju suoptuženog je odgovorio kako mu je komandant Četvrtog odreda Stevan Nikolić osobno rekao da je Simić 17. aprila dojavio komandi 17. taktičke grupe JNA da je srpski Krizni štab preuzeo Bosanski Šamac.

S neskrivenom ironijom, Simo Zarić je rekao kako "prihvaća tvrdnju da civilne vlasti nisu komandovale Šešeljevcima... samo ako Simić tvrdi da Služba javne bezbjednosti, kojom je rukovodio Stevan Todorović, nije bila dio civilnih vlasti".

Rekao je, dalje, da se osobno uvjerio da su Simić i Todorović pokušavali utjecati na imenovanje komandanta 2. posavske brigade VRS kao i da je prisustvovao sastanku prilikom kojeg je general Mladić preko telefona "izribao" Simića zbog miješanja u kadrovsku politiku VRS.

Zarić dozvoljava mogućnost da predsjednik Kriznog štaba nije osobno organizirao pljačkanje, ali tvrdi da je organizirane pljačke - sigurno bilo. Priznao je jedino da nikada nije čuo kako je Simić naredio mučenje uhapšenih Bošnjaka i Hrvata.

Na pitanje branitelja trećeg optuženog, Miroslava Tadića, Zarić je potvrdio da je Tadić - kao predsjednik Komisije za razmjene - pomogao mnogim zatočenicima da napuste teritorij na kojem su, samo zbog svoje nacionalnosti, proživjeli najstrašnija zlostavljanja. Tvrdio je da Tadić nije "naplaćivao usluge razmjene", za što ga tereti optužnica, niti je ikada zlostavljao ljude koje je vodio u razmjenu. Zarić je potvrdio da je razmjene u većini slučajeva nadgledao Medjunarodni crveni križ.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 147

SINDROM AKUTNOG PRIZNANJA KRIVICE: Deseto "kriv sam" u Haškom tribunalu
DOKUMENTOVANJE ZLOČINA: Video rekonstrukcija srebreničke tragedije
DIJALOG GLUVIH: Slobodan Milošević i Milan Kučan o odgovornosti za raspad Jugoslavije
"NISAM KRIV": Drugi član "vukovarske trojke" u pritvoru Tribunala
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Simo Zarić "Na Haškom raspeću"