HomePOKUŠAJ CIVILNIH VLASTI DA UPRAVLJAJU VOJSKOM
Optuženi Simo Zarić, bivši obavještajac Četvrtog odreda JNA, tvrdi da su predstavnici civilnih vlasti "Srpske općine Šamac" upravljali policijskim i paravojnim snagama, kao i da su pokušali uvesti kontrolu i nad vojskom

Simo Zarić se izjašnjava o kriviciSimo Zarić se izjašnjava o krivici

Obrana bivšeg predsjednika Kriznog štaba "Srpske općine Šamac", Blagoja Simića, dokazivala je da predstavnici civilnih vlasti nisu imali nikakav utjecaj na vojne, policijske i paravojne snage koje su odgovorne za preuzimanje vlasti i etničko čišćenje u regiji. Sam optuženi, Blagoje Simić, je svjedočeći u vlastitu obranu tvrdio da nije ni znao za zločine koje su pripadnici Šešeljevih "Sivih vukova" i lokalna policija počinili nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Medjutim, bivši pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i moral Četvrtog odreda JNA, Simo Zarić, tvrdi suprotno: vojska nije sudjelovala u zauzimanju i etničkom čišćenju općine, već da su za to odgovorne civilne vlasti, to jest "Krizni štab, koji je upravljao policijskim i paravojnim, a pokušao je i vojnim snagama".

U nastavku svog maratonskog svjedočenja Zarić je opisao kako su predsjednici Kriznog štaba i Izvršnog odbora, Blagoje i Milan Simić, i tadašnji načelnik policije Stevan Todorović, "samoinicijativno smijenili komandanta 2. posavske brigade VRS, pukovnika bivše JNA Miću Djurdjevića, i za novog komandanta imenovali svog čovjeka, vodju Šešeljevih "Sivih vukova", Dragana Djordjevića - Crnog".

Zarić je rekao da su tada u Šamcu već bili dobro poznati zločini koje su Šešeljevci počinili nakon preuzimanja vlasti, 17. aprila 1992. - poput masakra 16 civila u logoru u Crkvini - no, čelnici Srpske općine Šamac su, kako tvrdi, isticali da je Crni "izvrstan ratnik" i da je zadobio "veliko povjerenje srpskog naroda."

Za imenovanje novog komandanta trebao im je pristanak nadredjenih, pa su se Blagoje i Milan Simić, Stevan Todorović i Simo Zarić uputili u Beograd, do načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva, generala Bajića.

"U štabu smo sreli Franka Simatovića, komandanta Jedinice za specijalne operacije srpske državne bezbednosti, koji nam je odmah rekao kako misli da Crni ne može voditi brigadu 'jer ne zna ni kartu pročitati'", rekao je Zarić.

Budući da su Blagoje Simić i Stevan Todorović, kako tvrdi Zarić, inzistirali na imenovanju "Crnog" za komandanta, načelnik štaba RV je nazvao generala Ratka Mladića koji je odmah htio razgovarati sa Simićem. "Simić se sa razgovora vratio poprilično crven jer ga je Mladić dobrano izribao", svedočio je Zarić, dodavši da je Mladić tom prilikom upozorio predsjednika Kriznog štaba da "brine kako će mobilizirati narod da hrani vojsku, a da se u kadrovsku politiku vojske ne miješa".

Uz Blagoja Simića i Simu Zarića, za etničko čišćenje Bosanskog Šamca i Odžaka je optužen i Miroslav Tadić, predsjednik Komisije za razmjenu. Na istoj su optužnici bili i načelnik policije Stevan Todorović i predsjednik Izvršnog odbora Milan Simić, ali su oni priznali krivicu i osudjeni: prvi na 10, a drugi na 5 godina zatvora. Svjedočenje Sime Zarića se nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 146

MLADIĆEVA OSVETA: Počelo drugo suđenje za genocid u Srebrenici
ODBRANA OD MILION DOLARA: Krajišnikove muke sa braniocima
OFICIR U ULOZI SUDIJE: Da li je Simo trebalo da ubije Lugara?
MANJA ILI VEĆA KAZNA: Upravnik fočanskog KP doma pred Žalbenim većem
PRAZNIČNI MASAKRI U ČELOPEKU: Ko je regrutovao kriminalce i psihopate