HomeINTERVJU POD NADZOROM "KRVNIKA"
U nastavku svjedočenja u svoju obranu, Simo Zarić, optužen za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, govorio u kakvim okolnostima je snimljena reportaža za TV Novi Sad o "muslimansko-hrvatskoj zavjeri protiv srpskog naroda"

Simo Zarić se izjašnjava o kriviciSimo Zarić se izjašnjava o krivici

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) Bosanskog Šamca su krajem aprila 1992. novinaru TV Novi Sad Minji Pavloviću, "iz straha od ponovnog premlaćivanja" priznali da su 1991. naoružavali Bošnjake i Hrvate na području Bosanske Posavine", rekao je u nastavku svog svjedočenja Simo Zarić, jedan od trojice optuženika za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz šamačke općine.

Reportaža o tome kako je srpski Krizni štab spriječio "genocid u Bosanskom Šamcu" je 1992. emitirana na novosadskoj televiziji, a prošle je godine u okviru svog dokaznog postupka u haaškoj sudnici prikazalo tužiteljstvo. Kao svjedoci optužbe, pred sudom su se pojavila i trojica intervjuiranih čelnika SDA - Sulejman Tihić, Izet Izetbegović i Alija Fitozović, u to vrijeme zatočenici u šamačkoj policijskoj stanici - koji su ispred TV kamere izjavili da su "nove srpske vlasti vrlo korektne" prema njima te da nitko u Bosanskom Šamcu nije imao problema zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Prava istina je, kaže sada Zarić, da su "Šešeljevci" danima prije intervjua mučili trojicu intervjuiranih i da su načelnik "srpske policije" Stevan Todorović i vodja "Sivih vukova" Dragan Djordjević - Crni, prisustvovali razgovoru, prijeteći im da "paze što govore".

Prema prošlogodišnjim svjedočenjima Tihića, Izeta Izetbegovića i Fitozovića, čije je iskaze sada potvrdio i optuženi Simo Zarić, zatočenici su prije razgovora okupani, našminkani, prikladno odjeveni i stavljene su im naočare za sunce da se ne vide tragovi premlaćivanja.

Novinar Minja Pavlović je 29. aprila 1992. u "srpskom Bosanskom Šamcu" snimio dokumentarni film o navodnim "pripremama snaga HDZ i SDA, odnosno pripadnika HOS-a i Zelenih beretki, da grad etnički očiste od srpskog stanovništva".

Kao obavještajac Četvrtog odreda JNA, optuženi Zarić je takodjer bio jedan od sugovornika novosadskog novinara. Sada, medjutim, tvrdi da je Todorović i njega upozorio da pazi šta govori, jer - kako mu je rekao - "priča mora odgovarati interesima srpskog nacionalnog korpusa i srpskog naroda".

Kao dokaz muslimansko-hrvatske zavjere protiv Srba, Zarić je novinaru TV Novi Sad predočio brojne dokumente o diverzantskim akcijama HOS-a i Zelenih beretki na području Bosanskog Šamca. Za te dokumente Zarić i danas tvrdi da su vjerodostojni i da su nadjeni u prostorijama Stanice javne bezbjednosti nakon što su srpske snage preuzele vlast u gradu, 17. aprila 1992.

Predsjedavajuća sutkinja Florence/Florans Mumba je podsjetila optuženog na Fitozovićevu izjavu da je dio dokumenata krivotvoren. Medjutim, Zarićev branitelj Borisav Pisarević joj je odgovorio da sudsko vijeće mora procijeniti kome će vjerovati.

Uz Zarića, za etničko čišćenje Bosanskog Šamca optuženi su i bivši predsjednik Kriznog štaba "Srpske općine Šamac" Blagoje Simić i predsjednik Komisije za razmjenu, Miroslav Tadić. Njih dvojica su već svjedočili u svoju obranu.

Svjedočenje Sime Zarića, koje je počelo u ponedjeljak 5. maja, nastavit će se do kraja ove sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 146

MLADIĆEVA OSVETA: Počelo drugo suđenje za genocid u Srebrenici
ODBRANA OD MILION DOLARA: Krajišnikove muke sa braniocima
OFICIR U ULOZI SUDIJE: Da li je Simo trebalo da ubije Lugara?
MANJA ILI VEĆA KAZNA: Upravnik fočanskog KP doma pred Žalbenim većem
PRAZNIČNI MASAKRI U ČELOPEKU: Ko je regrutovao kriminalce i psihopate