HomeETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA ISPROVOCIRANO!
Optuženi Simo Zarić, bivši obavještajac JNA, tvrdi da su SDA i HDZ krajem 1991. formirale i naoružale paravojne jedinice koje su izazivale incidente i izvodile diverzantske akcije u općini Bosanski Šamac

Simo Zarić se izjašnjava o kriviciSimo Zarić se izjašnjava o krivici

Za "medjunacionalne sukobe" u općini Bosanski Šamac optuženi Simo Zarić je, drugog dana svjedočenja u svoju obranu, okrivio "koalicione snage" bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koje su, prema njegovim saznanjima kao pomoćnika komandanta za obavještajni rad i moral u Četvrtom odredu JNA, još krajem 1991. počele "ilegalno naoružavati svoje članove i simpatizere" na području Posavine.

HDŽ i SDA su, tvrdi Zarić, krajem 1991. formirale paravojne jedinice poput Hrvatskih oslobodilačkih snaga (HOS) i muslimanske Patriotske lige, koje su izazivale incidente i izvodile diverzantske akcije u šamačkoj regiji.

Zarić je tvrdio da se "SDA u Bosni i Hercegovini nastojala prikazati kao moderna demokratska nacionalna stranka", ali da je ustvari uz pomoć Patriotske lige koju je predvodio Sefer Halilović, "ilegalno naoružavala Muslimane jer je smatrala da je muslimanski narod u BiH ugrožen od strane srpskog nacionalnog korpusa i srpskog naroda".

Takodjer je objasnio da je srpsko stanovništvo šamačke općine bilo zaplašeno velikim HDZ-ovim mitinzima na kojima su, kako je rekao, "kroz generaciju živih progovorile generacije mrtvih", glorificirajući ustaški pokret i NDH koji su, po njemu, "odredili najmračniji dio povijesti Posavine".

Tvrdio je da su "ljudi u crnim uniformama" postavili kontrolne punktove u hrvatskim selima i maltretirali srpsko stanovništvo pri svakom prolasku.

Optuženi tvrdi da je "politička kretanja" u Bosanskom Šamcu 1992. odredio sastanak visokih predstavnika SDA i HDZ, 19. marta 1992. u selu Prud, kada je dogovoreno formiranje jedinice HVO i zajedničkog Kriznog štaba. "Predstavnici Srpskog nacionalnog korpusa i srpskog naroda su bili izostavljeni i zato su odlučili formirati Srpsku općinu Šamac" tvrdio je Zarić.

Unatoč inzistiranju predsjedavajuće sutkinje Florence/Florans Mumba, optuženi nije rekao što zna o predratnim aktivnostima šamačkog SDS, osim što je naglasio da je ilegalno naoružavanje "članova i simpatizera SDS bilo manje evidentno jer se srpski narod oslonio na JNA kao jedinstvenu obrambenu komponentu svih naroda BiH". Priznao je, medjutim, da su u općini djelovale jedinice teritorijalne obrane bosanskih Srba koje nisu bile u sastavu JNA, no tvrdio je da su one formirane tek 15. aprila 1992., "kada je predsjednik srpske republike uveo vanredno stanje".

Zajedno sa predsjednikom Kriznog štaba "Srpske općine Šamac" Blagojem Simićem, i predsjednikom Komisije za razmjenu Miroslavom Tadićem, Simo Zarić je optužen za zločine protiv čovječnosti i teške povrede Ženevskih konvencija. Optužnica ih tereti za zlostavljanje i progone oko 39.000 Bošnjaka i Hrvata šamačke općine, te za uništavanje i pljačkanje njihove imovine 1992. i 1993. godine. Blagoje Simić i Miroslav Tadić su već ranije svjedočili u svoju obranu. Branitelj Sime Zarića, Branislav Pisarević procijenio je da bi Zarićevo svjedočenje moglo trajati još pet dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?