HomeETNIČKO ČIŠĆENJE KAO "PORODIČNI BIZNIS"
Nastojeći diskreditirati svjedoka Čedomira Simića, starijeg brata optuženog Blagoja Simića, tužitelj je naveo niz Simića i njihovih rodjaka koji su 1992. i 1993. dijelili vlast u općini i sudjelovali u etničkom čišćenju Bosanskog Šamca

Čedomir Simić tvrdi da njegov brat "nije naredio niti jedno ubojstvo niti je ikada vršio bilo kakvu diskriminaciju nad nesrpskim stanovništvom" Bosanskog Šamca. Čedomir Simić je brat Blagoja Simića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i ratnog predsjedništva šamačke općine, optuženog zajedno sa Miroslavom Tadićem i Simom Zarićem za nasilno protjerivanje oko 39.000 bošnjačkih i hrvatskih stanovnika općina Bosanski Šamac i Odžak.

Svjedok Čedomir Simić, koji je trenutno načelnik za privredu u šamačkoj općini, dodao je da su općinske vlasti učinile sve što je bilo moguće "da spriječe organizirani kriminal i pljačku društvenih i privatnih objekata".

Tužitelj Philip Weiner/Filip Vajner pokušao je diskreditirati svjedoka dokazujući
da je 1992. i 1993. - u periodu koji pokriva optužnica – i sam bio važna karika u političkom i gospodarskom životu Šamca te da ga je Krizni štab, na čijem je čelu bio upravo njegov brat, postavio za direktora jednog od najvećih prehrambenih kombinata općine Bosanski Šamac, "Bosanke".

Ukazujući na sudjelovanje brojnih članova obitelji Simić u "etničkom čišćenju" šamačke općine, tužitelj je naveo niz Simića i njihovih daljih rodjaka koji su 1992. i 1993. godine bili angažirani kao članovi ili suradnici kriznog štaba i ratnog predsjedništva. Tužiteljstvo tvrdi da je tih godina najznačajnija politička ličnost općine bio Blagoje Simić. Njegov rodjak Milan Simić je postavljen za predsjednika općinskog Izvršnog odbora. Drugi rodjak, Simeon Simić, je 1992. bio član kriznog štaba, kao i bivši načelnik policije Stevan Todorović te stanoviti Aco Janković, koji su ujedno bili rodjaci supruge već osudjenog Milana Simića.

Na poticaj Simićevog branitelja Igora Pantelića, svjedok je objasnio sudskom vijeću da se "po tradicionalnom srpskom shvaćanju" svi Srbi koji nose isto prezime smatraju rodjacima iako ne moraju biti u izravnom srodstvu. Kako bi sudsko vijeće što bolje shvatilo o čemu se radi, Pantelić je dodao da se prezime Simić medju Srbima pojavljuje jednako često kao u Engleskoj prezime Smith.

No, tužitelj je na kraju protu-ispitivanja upitao svjedoka zna li da je njegov brat bio i vjenčani kum zapovjedniku srpskih paravojnih snaga, Draganu Djorđeviću - Crnom, čije jedinice su pljačkale, progonile i zlostavljale nesrpsko stanovništvo. Svjedok je odgovorio da mu to nije poznato i da se ne sjeća da je u Bosanskom Šamcu ikada bilo organizirane pljačke. Tužitelj ga je potom upozorio da pripazi na svoj iskaz budući da je sudjelovanje u organiziranoj pljački priznao čak i bivši načelnik šamačke policije Stevan Todorović.

Predsjednik Izvršnog odbora Milan Simić i načelnik policije Stevan Todorović su priznali krivicu za protjerivanje nesrpskog stanovništva šamačke regije i osudjeni prvi na 5, a drugi na 10 godina zatvora.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?