HomePOČEO DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE SIME ZARIĆA
Uvodnom reči branioca Branislava Pisarevića počeo dokazni postupak odbrane Sime Zarića, jednog od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca - Odbrana je najavila da će dokazati da Simo Zarić nije učestvovao u progonima i deportacijama Muslimana i Hrvata u Bosanskom Šamcu

Simo Zarić se izjašnjava o kriviciSimo Zarić se izjašnjava o krivici

"Simo Zarić je vest o osnivanju Tribunala u Hagu primio sa zadovoljstvom nadajući se da će se rasvetliti zločini i kazniti počinioci jer je to bilo ono za šta se borio od izbijanja rata. Vest da je optužen pred Tribunalom je primio s nevericom", rekao je banjalučki advokat Borislav Pisarević, u uvodnoj reči na početku dokaznog postupka odbrane Sime Zarića, jednog od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca.

Optužnica tereti Zarića da je kao pomoćnik komandira IV odreda XVII taktičke grupe, zadužen za obaveštajni rad, izvidjanje, moral i informisanje, učestvovao u nasilnom preuzimanju vlasti u opštini Bosanski Šamac, kao i da je po zauzimanju opštine - u funkciji načelnika Službe za nacionalnu bezbednost - učestvovao u progonu i deportacijama šamačkih Hrvata i Muslimana.

Odbrana, najavio je Pisarević, namerava da dokaže da IV odred nije učestvovao u nasilnom preuzimanju vlasti u noći izmedju 16 i 17. aprila 1992. godine, da Simo Zarić nije imao komandnu ulogu u odredu i da, ne samo što nije učestvovao u progonima, već je javno osudjivao zatvaranja, mučenja i nehumane uslove u kojima su držani pritvoreni Bošnjaci i Hrvati u zatvorima u Bosanskom Šamcu.

Odbrana se slaže sa tužilaštvom da je optuženi Zarić vodio "informativne razgovore" u policijskoj stanici i da je radio na "prikupljanju informacija o ilegalnom naoružavanju Muslimana i Hrvata", ali poriče da je izjave uzimao pod prinudom i da je zatvorenike prisiljavao da potpišu ono što nisu rekli.

Jedan od ključnih svedoka optužbe, bivši načelnik policije u Bosanskom Šamcu Stevan Todorović, osudjen pred Tribunalom na 10 godina zatvora, je prilikom svedočenja u junu prošle godine tvrdio da se Simo Zarić ponašao kao načelnik kriminalističke službe, da je pravio spiskove zatvorenika za razmenu i redovno policiji dostavljao informacije o ilegalnom naoružavanju na osnovu kojih su vršena hapšenja.

Branilac Pisarević je najavio mnoge svedoke, visoke oficire u XVII taktičkoj grupi JNA i 2. posavskoj brigadi vojske RS, pomoću kojih će odbrana pokušati da dokaže da Simo Zarić nije imao nikakvu funkciju u civilnim organima vlasti, da je obavljao "informativne razgovore" po naredjenjima vojnih vlasti, da nije primao naloge ni podnosio izveštaje Kriznom štabu i da "nikada nije učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva na rasnim, verskim ili nacionalnim osnovama".

Sudsko veće je dozvolilo odbrani da pozove 7 svedoka, a nakon njih će na klupu za svedoke sesti i sam optuženi, Simo Zarić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 136

PRIZNANJE SE ISPLATI: 11 godina zatvora za Biljanu Plavšić
PRVO POJAVLJIVANJE: Vojislav Šešelj ne razume 14 točaka optužnice
ZAMENA IDENTITETA: Da li je KFOR uhapsio pogrešnog Murtezija
SVEDOČENJE OPTUŽENOG: Miro "Brko" brani humanitarne razmene stanovnika
PREDSEDNIK I PARAVOJSKE: Kako je Milošević glumio da je iznenađen