HomeDVE OPTUŽNICE ZA MASAKR U CRKVINI
Miroslav Tadić, jedan od optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, svedočio o potrazi za telima 18 ubijenih hrvatskih civila u Crkvini. Isti zločin našao se u još jednoj optužnici – protiv Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke

Miroslav Tadić u sudnici TribunalaMiroslav Tadić u sudnici Tribunala

"O dogadjajima u Crkvini se pričalo u gradu samo šapatom", nastavio je svedočenje Miroslav Tadić, predsednik Komisije za razmene i jedan od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca.

"Dogadjaje u Crkvini" su opisivali mnogi svedoci u dokaznom postupku tužilaštva. Početkom maja 1992. godine jedna grupa vojnika pripadnika IV odreda XVII taktičke grupe JNA i paravojne formacije "Sivi vukovi" je uhapsila nekoliko stotina Hrvata u Bosanskom Šamcu, uglavnom žena, dece i staraca i odvela ih na stadion u Crkvini. Tu su im prvo oduzeli nakit, zlato, novac i druge dragocenosti. Spavali su na golom podu u dve montažne kuće, nije bilo hrane.

"U toku noći vojnici su izveli sve muškarce i prvo ih tukli a zatim odveli u drugu zgradu. Noći su bile najgore. Uniformisani ljudi su ulazili u veliku prostoriju i odvodili žene koje su se ujutru vraćale, ali od stida nisu govorile šta im se dogadjalo", svedočila je Jelena Kapetanović, jedna od pritvorenica u logoru u Crkvinama. Zapovednik paravojne jedinice "Sivi vukovi", Slobodan Miljković zvani Lugar, je 7. maja izveo 18 muškaraca sa stadiona u Crkvini i oni su ubijeni i sahranjeni u zajedničkoj grobnici o čijoj se lokaciji ništa nije znalo do priznanja Stevana Todorovića.

Slobodan Miljković - Lugar je bio prvooptuženi na "Šamačkoj optužnici" ali je ubijen u jednoj kafanskoj tuči u Kragujevcu. Stevan Todorović, šef policije u Srpskoj opštini Šamac je priznao krivicu za zločine protiv čovečnosti i osudjen je na 10 godina zatvora. Svedočeći prošle godine na sudjenju svojim bivšim su-optuženima, Todorović je tvrdio da je tridesetak pripadnika paravojne formacije "Sivi vukovi" stiglo u Šamac vojnim helikopterima 11. aprila 1992. i da su to bili dobrovoljci koje je organizovala Srpska radikalna stranka. Jedan od njih, Srećko Radovanović, bio je i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije.

Da je Stevan Todorović istražiteljima tužilaštva pokazao lokaciju masovne grobnice u kojoj su sahranjena tela ubijenih u Crkvini, saznalo se tek iz svedočenja Miroslava Tadića, pošto se svedočenje bivšeg šefa policije odvijalo uglavnom u zatvorenim sednicama.

Medju žrtvama, čija tela su ekshumirana iz te masovne grobnice bilo je i nekoliko poznanika Miroslava Tadića. Optuženi tvrdi da je nekoliko meseci tragao za mestom na kojem su zakopani.

"Luka Gregurević je bio moj jako dobar poznanik, Ivo Tuzlak je radio 20 godina sa mojom ženom, a verovao sam i da će to pomoći da se pronadju i neki nestali Srbi na drugoj strani", svedočio je Tadić.

Kao predsednik Komisije za razmene koja je tragala za informacijama o "nestalima" razgovarao je sa 30 do 40 svedoka koji su znali nešto o dogadjajima u Crkvini. Pozvao je i Komisiju za razmene iz Banja Luke i oni su jedan ceo dan pretraživali lokaciju na kojoj je verovao da se nalaze tela ubijenih, ali nisu ništa našli.

Za masakr u Crkvini i druge zločine koje su u Bosanskom Šamcu počinili paravojnici koji su se predstavljali i kao "Šešeljevci", optužen je i Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke. U optužnici se navodi da su dva zapovednika "Šešeljevaca" 7. maja 1992. u Crkvini ubili 18 muškaraca i dečaka. Imena žrtava navedena su u jednom od priloga optužnice protiv lidera srpskih radikala i "četničkog vojvode".

Svedočenje Miroslava Tadića će se nastaviti do kraja ove sedmice. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 135

KOSOVSKA ISTRAGA: Prvi pripadnici OVK pred Haškim tribunalom
MALA, MOBILNA, UBITAČNA I DISKRETNA: Kapetan Dragan raportira Slobodanu Miloševiću o "Crvenim beretkama"
NOVOZELANDSKA VERZIJA: Ko je na koga pucao u Sarajevu?
OSAM MESECI "ZA DŽABE": Zoran Žigić ponovo ostao bez branioca