HomeOD MIROVNE MISIJE DO PRITVORSKE JEDINICE UN
Počelo svedočenje Miroslava Tadića, jednog od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca. Kako je bivši pripadnik mirovnih snaga UN na Sinaju završio u Pritvorskoj jedinici UN u Scheveningenu

"Na današnji dan, pre 5 godina, ja sam se predao SFOR-u na mestu na kome je izvršena najveća razmena 1991.", rekao je na početku svog svedočenja Miroslav Tadić, bivši predsednik Komisije za razmene u Srpskoj opštini Šamac i jedan od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca.

Miroslav Tadić je prvi optuženi iz Republike Srpske koji se dobrovoljno predao Tribunalu. Istoga dana, 14. februara 1998., prebačen je u bazu SFOR u Tuzli gde mu se pridružio Milan Simić, bivši predsednik Izvršnog odbora Srpske opštine Šamac. "Komandant SFOR general Šinseki/Shinseky nam je tada rekao da će proces trajati 3 do 6 meseci. Od tada je prošlo 5 godina", požalio se Tadić.

Njegov tadašnji saputnik do Haga, Milan Simić, je u medjuvremenu priznao krivicu i osudjen je na 5 godina zatvora.

Optužnica tereti preostale optužene - Blagoja Simića, Miroslava Tadića i Simu Zarića za progone, deportacije i prisilno premeštanje Muslimana i Hrvata u Srpskoj opštini Šamac od aprila 1992. do decembra 1993. godine. Tužilaštvo tvrdi da su razmene bile prikriveno etničko čišćenje i da je Tadić, zvani "Miro Brko", uzimao novac od ljudi koji su išli u razmene i odlučivao ko može, a ko ne može da bude razmenjen.

Prvoga dana svedočenja Miroslava Tadića u dokaze je uvrštena i jedna neobična požutela fotografija iz 1959. godine snimljena u Egiptu na dočeku Josipa Broza Tita, predsednika SFRJ. Nasmešeni mladić u uniformi pored egipatskih vojnika je upravo "Miro Brko", tada vojnik u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Sinaju.

Po povratku u Bosanski Šamac je radio kao nastavnik u školi do 1983. godine, a zatim otvorio kafanu "As" u prizemlju porodične kuće.

Posle zauzimanja Bosanskog Šamca od strane JNA i paravojnih formacija 17. aprila 1992. godine postavljen je na dužnost pomoćnika komandira za pozadinu u komandi IV odreda XVII taktičke grupe JNA. Prva zaduženja, svedočio je Tadić, su mu bila da organizuje kuhinje za vojsku, pritvorenike i najugroženije civile.

Tokom dokaznog postupka optužbe brojni svedoci su tvrdili da je u kafani "As" bilo sedište IV odreda i paravojnih jedinica iz Srbije. "Rad IV odreda je bio javan. To nije bila tajna organizacija koja se sastajala po budžacima", svedočio je Tadić i dodao da se komanda nalazila u zgradi prekoputa njegove kuće i kafane ali da je "prisustvo redovnog sastava JNA iritiralo gradjane i oni su, kao i komandir Stevan Nikolić, izbegavali da dolaze" u njegov lokal.

Svedočenje Miroslava Tadića se nastavlja u ponedeljak.(kraj)Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 135

KOSOVSKA ISTRAGA: Prvi pripadnici OVK pred Haškim tribunalom
MALA, MOBILNA, UBITAČNA I DISKRETNA: Kapetan Dragan raportira Slobodanu Miloševiću o "Crvenim beretkama"
NOVOZELANDSKA VERZIJA: Ko je na koga pucao u Sarajevu?
OSAM MESECI "ZA DŽABE": Zoran Žigić ponovo ostao bez branioca