HomeBLAGOJE SIMIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Suđenje za etničko čišćenje Bosanskog Šamca će, najverovatnije, početi u oktobru ove godine, a jedan od petorice sa iste optužnice – Stevan Todorović - će se na njemu pojaviti u ulozi svedoka optužbe

Blagoje Simić u sudnici TribunalaBlagoje Simić u sudnici Tribunala

Blagoje Simić, koji se u ponedeljak dobrovoljno predao Haškom tribunalu, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice koje ga terete za progon bosanskih Hrvata i Muslimana na političkim, rasnim i verskim osnovama, kao i za njihovu deportaciju i prisilno preseljenje. Ta dela su, u dve tačke optužnice kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u jednoj kao teška povreda Ženevskih konvencija. Tokom 1992. i 1993. kada su, prema optužnici, ti zločini izvršeni, Blagoje Simić je bio najviši civilni funkcioner u Bosanskom Šamcu, odnosno predsednik opštinskog SDS, Kriznog štaba, Ratnog predsedništva, a potom i Skupštine opštine.

Pojavljujući se prvi put pred sudijom Haškog tribunala Patrikom/Patrick Robinsonom, Blagoje Simić se odrekao prava da mu se pročita optužnica pošto je, kako je rekao njegov branilac Igor Pantelić, "već šest godina upoznat sa njenim navodima." Optužnica za etničko čišćenje Bosanskog Šamca je, naime, podignuta još u julu 1995. a Blagoje Simić je poslednji od petorice optuženih koji su se u međuvremenu, pod različitim okolnostima, našli u Hagu, odnosno u pritvoru Tribunala. Trojica sa te optužnice - Milan Simić, Miroslav Tadić i Simo Zarić - su se dobrovoljno predali Tribunalu još u februaru 1998, a Stevan Todorović je uhapšen septembra iste godine.

Svi oni su se, na prvim pojavljivanjima pred Tribunalom, izjasnili da nisu krivi za zločine koje im pripisuje tužilac, s tim što se Stevan Todorović u međuvremenu predomislio, priznao krivicu za progon Hrvata i Muslimana u Bosanskom Šamcu i pristao da sarađuje sa tužilaštvom, tako da će se na suđenju ostaloj četvorici suoptuženih pojaviti u ulozi svedoka optužbe.

Kazna za zločin protiv čovečnosti koji je priznao Todoroviću će biti izrečena u naredna dva do tri meseca, a suđenje ostaloj četvorici optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca će, kako je danas najavio sudija Robinson, početi u oktobru ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 47

OPTUŽNICA ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predaja i prvo pojavljivanje Blagoja Simića pred Tribunalom
UJEDINJENE NACIJE: Generalna skupština izabrala 14 stalnih sudija Tribunala
SUĐENJE ZA FOČU: Šta se u ljeto 1992. događalo u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Šta je silovanje... po jugoslovenskom zakonu