HomeDEL PONTE: PREDAJA SIMIĆA 'OHRABRUJUĆI ZNAK'
Carla Del Ponte ipak upozorava da je Simićeva predaja tek 'prvi znak o mogućoj budućoj saradnji' SRJ s Tribunalom

Carla Del PonteCarla Del Ponte

Dobrovoljna predaja Blagoja Simića Haškom tribunalu predstavlja "ohrabrujući znak" s obzirom da je sprovedena uz saglasnost srpskih vlasti, rekla je glavni tužilac Haškog tribunala Karla/Carla Del Ponte. "Ja ne kažem da već postoji saradnja Jugoslavije s Tribunalom, već da ova dobrovoljna predaja predstavlja prvi znak moguće saradnje na koju još uvek čekam", naglasila je Del Ponte.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Simićevim advokatom Igorom Pantelićem, ona je potvrdila da je Blagoje Simić, koji je optužen za zločine u Bosanskom Šamcu, došao u Hag redovnom avionskom linijom iz Beograda kako bi se dobrovoljno predao. Toj predaji nisu prethodili "nikakvi pregovori, niti garantovanje specijalnih uslova Simiću", kaže Del Ponte. Ona tu predaju smatra značajnom jer, kako je rekla, to dokazuje da "nepristrasnost suda u Hagu priznaju čak i optuženi".

Beogradski advokat Pantelić je rekao da se Simić predao kako bi "dokazao svoju nevinost, kako bi smanjio pritisak koji se vrši na srpski narod i vlast i kako bi okončao neizvesnost u kojoj je dosad živeo." Simić koji je, prema izjavi advokata, prošle nedelje samoinicijativno izrazio želju da se preda, je prvi građanin SRJ koji je dobrovoljno došao u Hag. On, naime, već neko vreme ima dvostruko državljanstvo - entiteta Republike Srpske i SRJ.

Simić je, kao bivši gradonačelnik Bosanskog Šamca, inače lekar po profesiji, optužen za progon Muslimana i Hrvata tokom 1992. godine, uključujući nezakonita hapšenja, zarobljavanja i deportacije. Suđenje za etničko čišćenje Bosanskog Šamca će, s ovom predajom, biti prvo kojem će prisustvovati sve osobe s optužnice, s tim da je jedan od njih, Stevan Todorović, u međuvremenu priznao krivicu i obećao saradnju s tužilaštvom, pa će se na suđenju pojaviti u svojstvu svedoka, a drugi, Slobodan Miljković Lugar, je ubijen. Preostala trojica optuženih (Simo Zarić, Miroslav Tadić i Milan Simić) su na privremenoj slobodi do početka suđenja koje je zakazano za oktobar.

Glavni tužilac je na konferenciji za novinare istakla da očekuje dalje akcije jugoslovenskih vlasti u saradnji sa Tribunalom naročito kad je reč o "hapšenju i transferu optuženih u Hag". Tim povodom ona je izjavila da je u kontaktu s vlastima u Beogradu oko organizacije zvanične posete delegacije SRJ Tribunalu i najavila da će tema tog susreta biti detaljan program saradnje. Tačan datum te posete, međutim, još nije utvrđen.

Karla del Ponte nije želela da komentariše takozvane "Američke smernice" upućene vlastima u Beogradu oko rokova za saradnju s Tribunalom. "Mogu samo da kažem da sam zadovoljna američkim političkim stavom jer on znači da SAD potpuno podržavaju Tribunal i nadam se da će jugoslovenske vlasti slediti te smernice", rekla je Del Ponte.

Mina Vidaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 47

OPTUŽNICA ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predaja i prvo pojavljivanje Blagoja Simića pred Tribunalom
UJEDINJENE NACIJE: Generalna skupština izabrala 14 stalnih sudija Tribunala
SUĐENJE ZA FOČU: Šta se u ljeto 1992. događalo u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Šta je silovanje... po jugoslovenskom zakonu