HomeZARIĆ I TADIĆ PRIVREMENO NA SLOBODI ?
Oslobađanje bi moglo biti zamrznuto u očekivanju žalbe koju je tužiteljstvo već najavilo

Sudsko vijeće odobrilo je zahtjev optuženika Miroslava Tadića i Sime Zarića za privremeno puštanje na slobodu, no Ured tužitelja je odmah najavio da će na tu odluku sudaca uložiti žalbu.

Tadić i Zarić optuženi su da su kao funkcioneri srpskih vlasti u općini Bosanski Šamac 1992. sudjelovali u etničkom čišćenju ne-Srba. Oni su se u veljači/februaru 1998. godine dobrovoljno predali Tribunalu. Njihov zahtjev za privremeno oslobađanje je odobren budući da već više od dvije godine čekaju na početak suđenja koje još nije zakazano i budući da je Tribunal od entiteta Republike Srpske dobio garancije da će optuženici biti vraćeni u nadležnost Tribunala. Tu su odluku donijeli suci Patrick Robinson/Patrik Robinson, Mohamed Bennouna/Mohamed Benuna i David Hunt/Dejvid Hant .

Amendirani Pravilnik Tribunala više na postavlja "izvanredne okolnosti" kao preduvjet za privremeno oslobađanje, napominju suci. Oni također vjeruju da optuženici, za njihovog boravka u Bosanskom Šamcu gdje se moraju redovito javljati policiji, neće predstavljati prijetnju žrtvama ili svjedocima.

Treći optuženik u ovom predmetu Milan Simić, i njegov odvjetnik bili su optuženi da su za vrijeme dok je Simić bio iz zdravstvenih razloga privremeno oslobođen, prijetili i ucjenjivali potencijalnog svjedoka. Saslušanje svjedoka o tim navodima na neodređeno je vrijeme odgodilo za prošlu godinu zakazan početak suđenja u predmetu Bosanski Šamac. Činilo se da bi se u slučaju potvrde takvih navoda mogli smanjiti izgledi drugih haških optuženika da im se odobri privremeno puštanje na slobodu. Međutim, nakon saslušanja, suci su zaključili da navodi protiv Simića nisu utvrđeni. Šest dana kasnije odobrili su privremeno oslobađanje suoptuženih Tadića i Zarića.

Nalog za oslobađanje donesen je jučer, a propisuje da optuženici ne mogu biti oslobođeni prije srijede u 17 sati. Tužitelj je odmah najavio žalbu, što znači da bi oslobađanje moglo biti zamrznuto dok suci žalbenog vijeća ne prime i ne razmotre argumente tužitelja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 6

PRVO POJAVLJIVANJE MOMČILA KRAJIŠNIKA: "Nisam kriv"
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Ko je komandovao napadom na "zaštićenu zonu"?
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedočenja žrtava silovanja