HomeZAKLJUČEN POSTUPAK ZA NEPOŠTIVANJE SUDA PROTIV SIMIĆA I AVRAMOVIĆA
Tko je govorio istinu - svjedok koji tvrdi da su ga tjerali na lažno svjedočenje, ili Simić i njegov advokat koji tvrde da su to nevjerodostojne optužbe

Ovog je tjedna pred sucima Haškog tribunala zaključeno saslušanje o nepoštivanju suda protiv optuženika Milana Simića i odvjetnika Branislava Avramovića.

Simić, s grupne optužnice za Bosanski Šamac, i njegov odvjetnik optuženi su da su prijetili jednom potencijalom svjedoku i tražili od njega da lažno svjedoči. Na kraju postupka, temeljno je pitanje bilo - tko je istinito svjedočio? Da li čovjek pod nadimkom Agnes koji je Simića i Avramovića optužio da su ga suptilnim prijetnjama i podmićivanjem tjerali da svjedoči u Simićevu korist, ili su to dvojica prozvanih. Avramović je naime svjedočio da nije uopće namjeravao "Agnesa" izvoditi za svjedoka na budućem suđenju o Bosanskom Šamcu, a Simić je ustvrdio kako "Agnesa" nije nikada vidio, do trenutka kad je ovaj svjedočio.

Tužiteljica Nancy Patterson/Nensi Peterson tvrdi kako "Agnes" nije imao motiva da laže, te da se obratio Tribunalu jer je tražio zaštitu. Tužiteljstvo mu je, napominje ona, tek naknadno dalo garancije za transfer u treću zemlju. S druge strane, smatra tužiteljica, Simić i Avramović imali su razloga da sucima ne priznaju svoje postupke. "Avramović je bio pod pritiskom da nađe bar jednog svjedoka koji bi svjedočio u Simićevu korist" te je mogao "iskorištavati" činjenicu da je Agnes" bio u osjetljivoj situaciji. On je, naime, kao Bošnjak nakon zarobljeništva u Bosanskom Šamcu, jedno vrijeme bio pripadnik vojske bosanskih Srba, optužen je za krivično djelo u RS, a posljednjih je godina živio u Srbiji pod lažnim imenom.

Međutim, Simićeva i Avramovićeva obrana, smatra da upravo te okolnosti govore protiv "Agnesa". Obraćajući se Tribunalu "Agnes" si je "želio osigurati da ode živjeti negdje drugdje", drži branitelj Peter Haynes/Piter Hejns. On naglašava kako cijeli slučaj protiv Avramovića i Simića ovisi o iskazu "Agnesa", a njega Haynes smatra potpuno nepouzdanim svjedokom. "On je konstantno lagao, a njegove su optužbe pune nedosljednosti i kontradikcija", rekao je Haynes navodeći detalje iz postupka u potvrdu te tvrdnje.

Tužiteljica priznaje da "Agnes nije savršen svjedok, da je vrlo emocionalan i frustriran" čovjek, ali upozorava da detalji koje je dao o sastancima s optuženima, kao i iskazi drugih svjedoka - potvrđuju točnost optužbi. Obrana je, pak, svoje izlaganje zaključila tvrdnjom kako tužitelj "Agnesove" navode nije pokrijepio vjerodostojnim dokazima, te je naglasila da se Simića i Avramovića ne može optužiti za nepoštivanje suda ako suci nisu sigurni da je "Agnes" trebao biti svjedok pred Tribunalom.

Saslušanje je time zaključeno, no zasad nije preciziran dan izricanja sudske odluke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm