HomeCRVENI KRIŽ NE MORA SVJEDOČITI
U predmetu "Simić i ostali" suci odbili prijedlog tužitelja da se kao svjedok izvede bivši djelatnik ICRC

Osoba koja je radila za Međunarodni crveni križ (ICRC) ne mora svjedočiti pred Haškim tribunalom jer bi to ugrozilo status ICRC kao nepristrane organizacije - zaključili su suci međunarodnog tribunala.

Tužitelj u predmetu "Simić i ostali", koji je još u predraspravnoj fazi, tražio je dozvolu sudaca za svjedočenje jednog bivšeg prevoditelja Crvenog križa u Bosanskom Šamcu. ICRC se tome usprotivio iako tužitelj tvrdi da bi svjedočenje bilo "važno za potvrdu krivnje nekih optuženika". ICRC upozorava da njegovi bivši, kao ni sadašnji djelatnici, ne smiju pred sudovima iznositi informacije koje su saznali radeći za organizaciju jer će ona izgubiti povjerenje strana na terenu gdje obavlja svoje misije.

Haško tužiteljstvo, sa svoje strane, tvrdi da ICRC nema imunitet pred međunarodnim sudovima i da stoga ne može jednostrano odbiti ovo svjedočenje. Relevantnost svjedočenja treba procijeniti sudsko vijeće, a ne Crveni križ, smatra tužitelj.

Suci su zaključili da se ovdje ne radi o tome ima li Haški tribunal ovlasti narediti Crvenom križu da iznese informacije, već su se usredotočili na pitanje ima li ICRC razloga da ne dopušta svojim djelatnicima da svjedoče. Zaključak sudaca je da međunarodno pravo, u skladu s kojim su utemeljeni i ICRC i Haški tribunal, nesumnjivo daje Crvenom križu poseban status i dopušta toj organizaciji da ne otkriva informacije koje je prikupila tokom svojih misija.

Ipak, ovo ostaje odluka o specifičnom svjedoku u predmetu "Simić i ostali". Sudac David Hunt/Dejvid Hant je u odvojenom mišljenju posebno naglasio kako podržava gore navedenu odluku uz uvjet da ona ne isključi zauvijek mogućnost da neki bivši djelatnik ICRC svjedoči pred Tribunalom. Suci također napominju da ICRC, premda su mu priznata prava na zaštitu informacija, ne može isključiti svaki oblik suradnje s Tribunalom.

Budući da se određeni broj svjedočenja na Tribunalu odvija na zatvorenim sjednicama, na Tribunalu nisu mogli potvrditi je li koji djelatnik ICRC već svjedočio u nekom od predmeta.Višemjesečna pisana razmjena argumenata tužiteljstva i Crvenog križa bila je držana u tajnosti zbog, kako obrazlažu suci, "osjetljivosti" ovih pitanja.

Tužitelj je, naime, to pitanje pokrenuo u veljači/februaru. Konačna odluka sudaca je donesena u srpnju/julu ove godine, ali je tek jučer objavljena.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm