HomeZAKAZAN POČETAK SUĐENJA ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU
Blagoje i Milan Simić, Simo Zarić i Miroslav Tadić naći će se 10. septembra ove godine na optuženičkoj klupi, dok će se peti optuženi sa iste optužnice - Stevan Todorović - na suđenju pojaviti u svojstvu svedoka optužbe. Privremeno oslobođeni Milan Simić, Simo Zarić i Miroslav Tadić moraju se u Pritvorsku jedinicu Tribunala vratiti najmanje sedam dana pre početka procesa

Suđenje Blagoju Simiću, Milanu Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću, optuženim za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, počeće 10. septembra ove godine - saopštio je na današnjoj raspravi o stanju u postupku predsedavajući sudija Patrik/Patrick Robinson.

Raspravi je prisustvovao samo jedan od optuženih - Blagoje Simić, koga optužnica tereti za progon, nasilnu deportaciju i preseljenje Muslimana i Hrvata u Bosanskom Šamcu. On se pre dva meseca dobrovoljno predao Haškom tribunalu i na prvom pojavljivanju pred sudijama izjasnio da nije kriv za zločine koji mu se pripisuju.

Na isti način su se izjasnili i Milan Simić, Miroslav Tadić i Simo Zarić, takođe optuženi za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, koji su se Tribunalu predali još u februaru 1998. godine. Oni su pre godinu dana privremeno oslobođeni iz pritvora Tribunala i vraćeni u Bosanski Šamac, jer je početak suđenja odlagan gotovo dve godine, zbog rasprava o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića, petog optuženog na istoj optužnici.

Todorović je u međuvremenu odustao od prigovora na legalnost hapšenja, priznao krivicu za progon Hrvata i Muslimana u Bosanskom Šamcu i pristao da sarađuje s tužilaštvom, pa će se na suđenju ostaloj četvorici suoptuženih pojaviti u svojstvu svedoka optužbe. Pošto je priznao krivicu, Todoroviću se neće suditi. Kaznu, koja bi prema predlogu optužbe trebalo da bude najmanje 12, a po oceni odbrane najviše 5 godina zatvora, odmeriće sudsko veće u naredna dva do tri meseca.

Prema danas saopštenoj odluci sudija, Milan Simić, Miroslav Tadić i Simo Zarić, dužni su da se u Pritvorsku jedinicu Tribunala vrate najmanje sedam dana pre početka suđenja, zakazanog za 10. septembar.

Mina Vidaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 55

SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Novi detalji o masakru u Sobi 3
"SLUČAJ KUPREŠKIĆ I OSTALI": Osuđeni za pokolj u Ahmićima pred Žalbenim vijećem Tribunala
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Da li je Simo Drljača jedini krivac za sve prijedorske zločine?
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Zatvorski stražari fočanskog KP Doma brane svog upravnika