Home141 SVEDOK TUŽILAŠTVA ZA SUĐENJE GORANU HADŽIĆU
Tužilaštvo podnelo spisak svedoka koje namerava da izvede na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem čelniku Srba u Hrvatskoj. Na listi su imena 141 svedoka za čije glavno ispitivanje tužilaštvo traži 172 sata

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

U skladu sa nalogom veća, tužilaštvo je podnelo spisak svedoka i dokaznih predmeta u slučaju Gorana Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a zatim i predsednika takozvane Republike Srpska Krajina. Lista je, međutim poverljivog karaktera, budući da tužilaštvo smatra da svaki svedok, čak i ako ne traži mere zaštite identiteta, ima "pravo na privatnost do svedočenja".

Na spisku su imena 141 svedoka, od kojih je 7 veštaka čiji će ekspertski izveštaji biti podneti naknadno. Kroz sudnicu će, pored 7 veštaka, proći i 82 svedoka o činjenicama: 20 će iskaz u celosti dati u sudnici, dok će tužilaštvo u dokaze uvesti transkripte prethodnih svedočenja 62 svedoka, koje će odbrana zatim unakrsno ispitati. Za preostalih 52 svedoka, tužilaštvo ćepodneti na usvajanje pisane izjave i odbrana ih neće ispitivati. Iskazi tih svedoka se odnose na bazu zločina, autentičnost dokaznih predmeta, dokaze o identitetu i uzroku smrti žrtava kao i druga pitanja koja su relevantna iako se ne odnose direktno na dela i ponašanje optuženog.

Za glavno ispitivanje svedoka i eksperata, tužilaštvo traži ukupno 172,5 sata. U drugim predmetima koji su trenutno u toku, na primer, u postupku koji se vodi protiv Radovana Karadžića, tužilaštvo je imalo 300 sati za glavno ispitivanje svojih svedoka, dok je u predmetu Ratka Mladića tužilaštvo za to tražilo 200 sati. Hadžić se u 14 tačaka optužnice tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Tužilaštvo planira da uvede više od 5.840 dokaznih predmeta od kojih se 750 odnosi na ekshumacije i identifikacije žrtava zločina za koje se Hadžić tereti a 250 su zakoni, pravila i službeni glasnici. Na listi dokaza je i 400 "medijskih" dokumenata – izveštaja, tekstova i video snimaka na kojima su zabeležene izjave optuženog iz vremena kad je bio na čelu Vlade SAO SBZS i Republike Srpska Krajina.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 547

U KORIST SOPSTVENE ŠTETE: Vojislav Šešelj bojkotuje svoju odbranu
"VOZNI RED" TRIBUNALA: Kada će se okončati sva haška suđenja
GREŠKA U KORACIMA: Ponovo suspendovano suđenje Ratku Mladiću