Home"EKSPEDITIVNE" PRIPREME ZA SUĐENJE HADŽIĆU
Tužilaštvo i odbrana se ubrzano pripremaju za početak suđenja Goranu Hadžiću, zakazan za 16. oktobar ove godine. Na trećoj statusnoj konferenciji bilo reči o usaglašenim činjenicama, obelodanjivanju kao i rokovima tužilaštvu za dostavljanje spiskova dokaza i svedoka. Hadžić "nema primedbe" na zdravlje i pritvor

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Treća konferencija o stanju u postupku protiv Gorana Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsednika takozvane Republike Srpska Krajina, bila je posvećena "ekspeditivnim pripremama za suđenje" čiji je početak načelno zakazan za 16. oktobar ove godine.

Goran Hadžić se u 14 tačaka optužnice tereti za ubistva, progone, zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji, od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Predraspravni sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie je saopštio da je veće dobilo zajednički izveštaj strana o usaglašenim činjenicama a potom se zahvalio tužilaštvu i odbrani na naporima koje čine u pripremama za suđenje. Sudija je takođe postavio rok tužilaštvu da do 19. juna dostavi spiskove svedoka i dokaza kao i informacije o zaštitnim merama za svedoke koji su već dali iskaze u drugim predmetima pred Tribunalom. Po nalogu veća, izjave svedoka tužilaštva trebalo bi da budu dostavljene do 26. juna ove godine.

Tužilac Daglas/Douglas Stringer je ukazao da tužilaštvo trenutno radi na "refokusiranju" izjava svedoka koji su dali iskaz u drugim predmetima, tako što ih prilagođava Hadžićevom slučaju. Nakon što se taj postupak okonča, tužilaštvo će znati koji će svedoci dati iskaz "uživo" a u kojim će se slučajevima optužba oslanjati na transkripte prethodnih svedočenja i ranije izjave.

Tužilac je takođe rekao da je obelodanjivanje dokaznog materijala u toku ali da taj proces traje sporo budući da "ručno pregledaju stotine hiljade dokumenata". Po oceni tužilaštva, materijal oslobađajućeg karaktera bi mogao da bude dostavljen odbrani do 26. juna. Tužilac Stringer je, takođe, rekao da trenutno nastoji da dobije dozvolu za korišćenje niza dokumenata što je, po oceni predraspravnog sudije, "važno i urgentno" kako bi "suđenje moglo početi negde u oktobru". Odbrana nije pokrenula nikakva pitanja.

Odgovarajući na pitanje sudije o psihofizičkom zdravlju i uslovima u pritvoru, Hadžić je rekao da "nema nikakvih primedbi".

Naredna konferencija o stanju u postupku zakazana je za 13. septembar.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 546

A GDJE SU OTISCI PRSTIJU?: Radovan Karadžić osporava dokaze tužilaštva
NEPOŠTOVANJE SUDA: Šešelj sposoban ali ne i spreman za svedočenje u svoju odbranu
POSLJEDNJI NA LISTI ČEKANJA: Suđenje Goranu Hadžiću u oktobru ove godine