HomePRIPREME ZA POČETAK SUĐENJA HADŽIĆU
Na drugoj statusnoj konferenciji u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg lidera hrvatskih Srba, bilo reči o pripremama za početak suđenja, okvirno zakazan za 16. oktobar ove godine

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

U okviru "ekspeditivnih" priprema za početak suđenja Goranu Hadžiću, bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsedniku takozvane Republike Srpska Krajina, održana je druga konferencija o stanju u postupku. Početak suđenja je okvirno zakazan za 16. oktobar ove godine, mada i optužba i odbrana smatraju da je taj datum "preuranjen". Pre početka suđenja će se održati još dve statusne konferencije - 14. juna i 13. septembra.

Predsedavajući sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie je ukazao da je tokom nedelje održan sastanak na kojem je razgovarano "o pretpretresnim pitanjima". U okviru priprema za početak suđenja, tužilaštvo trenutno radi na obelodanjivanju oslobađajućeg i drugog materijala i nastoji da postigne saglasnost sa odbranom o usaglašenim činjenicama. Sudija je pohvalio strane "zbog duha saradnje koju su ispoljile".

Po rečima predsedavajućeg sudije, u narednom periodu veće će doneti odluku o zahtevu tužilaštva za izmenu optužnice kao i o zahtevima odbrane za pristup poverljivim materijalima u predmetima koji su već okončani. Sličan zahtev odbrana je podnela u predmetima koji su i dalje u toku te će odluka o njima zavisiti od Pretresnih veća koja sude u tim predmetima.

Optuženi Hadžić koji se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene od juna 1991. do kraja 1993. godine u Hrvatskoj, nije se žalio na zdravlje niti je imao primedbe na uslove u pritvoru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 532

SUĐENJE POČINJE 14. MAJA: 410 svedoka optužbe protiv Ratka Mladića
SNIMCI IZ SREBRENICE: Kako se novinarsko zlatno jaje pretvorilo u vruć krompir
SPECIJALCI BEZ GRANICA: "Crvene beretke" na obe obale Drine
ZATVOR UMESTO ISKAZA: Presuda nesuđenom svjedoku optužbe