HomeNI OPTUŽBA NI ODBRANA NISU SPREMNI ZA SUĐENJE HADŽIĆU
Predstavnici optužbe i odbrane u predmetu Gorana Hadžića tvrde da ne mogu da ispoštuju rokove koje je Pretresno veće postavilo s ciljem otvaranja procesa u oktobru 2012. godine. Tužilaštvo predlaže početak suđenja u januaru 2013. godine

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Optužba i odbrana u postupku protiv Gorana Hadžića tvrde da neće biti spremni za početak suđenja bivšem premijeru SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsedniku Republike Srpska Krajina, zakazan za 16. oktobar 2012. godine.

Odbrana tvrdi da ne može da ispuni zadate rokove pošto se Sekretarijat još nije izjasnio u koju će od tri kategorije složenosti svrstati Hadžićev predmet, od čega zavisi da li će finansirati tri ili pet članova tima odbrane.

Tužilaštvo, s druge strane, kao problem ističe ograničenja usled "nedostatka budžeta za slučaj Hadžić", direktive Sekretarijata za smanjenje timova tužilaštva u okviru izlazne strategije Tribunala i "obiman posao" koji treba završiti u pogledu spiskova svedoka i obelodanjivanja dokaznog materijala. Tužilaštvo navodi da će biti u potpunosti spremno za početak suđenja tek u januaru 2013. godine.

U podnesku se navodi da u trenutku Hadžićevog hapšenja i transfera u pritvor Tribunala niko iz tužilaštva nije bio zadužen za njegov predmet. Proteklih meseci na Hadžićev slučaj je raspoređeno nekoliko članova tužilaštva koji su istovremeno angažovani i u drugim predmetima. Do ovog trenutka, navodi se u podnesku, "ne postoje budžetske linije preko kojih bi se finansirali članovi tima tužilaštva zaduženi isključivo za predmet Hadžić", ali se očekuje da će Generalna skupština UN tokom ovog meseca odobriti takav budžet.

Tužilaštvo još podseća da su se zločini za koje se tereti Hadžić dogodili pre 20 godina, kao i da je optuženi sedam godina bio u bekstvu. Zbog toga je, tvrde, neophodna revizija spiska svedoka od kojih neki neće biti u mogućnosti da daju iskaz. Pronalazak novih će zahtevati dodatna istraživanja i, konačno, uticaće na finalni popis svedoka. Zbog toga tužilaštvo neće biti u stanju da do 27. aprila 2012. godine, kako je to naložilo Pretresno veće, dostavi konačnu listu svedoka, te predlaže da to učini do oktobra 2012. godine. Tada bi, takođe, bili u mogućnosti da odbrani obelodane celokupan dokazni materijal i izveštaje eksperata tužilaštva.

Goran Hadžić se, podsetimo, u ukupno 14 tačaka optužnice tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od sredine 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 524

VOZNI RED: Da li će suđenje Mladiću početi u martu sljedeće godine?
EKSHUMACIJE: Tajne srebreničkih masovnih grobnica
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tri mjeseca zatvora za Dragomira Pećanca
POSLJEDNJI "BJEGUNAC": Florence Hartmann uzvraća udarac