HomeSREDOJE LUKIĆ "NEDUŽNI PROLAZNIK"?
Odbrana Sredoja Lukića tvrdi da nema dovoljno dokaza da bude osuđen za pomaganje i podržavanje zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu, a tužilaštvo traži od Žalbenog veća da ne poveruje odbrani da je optuženi bio samo "nedužni prolaznik"

Sredoje Lukić u sudnici TribunalaSredoje Lukić u sudnici Tribunala

Odbrana Sredoja Lukića tvrdi da je prvostepeno veće pogrešilo kada je njihovog klijenta proglasilo krivim za "pomaganje i podržavanje" spaljivanja oko 60 višegradskih Muslimana zatvorenih u kući u Pionirskoj ulici. Zbog učešća u tom incidentu kao i u zlostavljanju Muslimana zatočenih u vojnom logoru Uzamnica Sredoje Lukić je osuđen na kaznu od 30 godina zatvora. Njegov rođak Milan Lukić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog dve žive lomače i više ubistava.

Odbrana ukazuje da je Pretresno veće zaključilo da je Sredoje Lukić bio prisutan u dve od pet faza zločina u Pionirskoj, odnosno prilikom pljačke i transfera civila u kuću Adema Omeragića u kojoj su potom zapaljeni. Veće se, tvrdi odbrana, pri tom oslanjalo na kontradiktorne iskaze svedoka koji nisu bili prisutni ili nisu poznavali Sredoja Lukića u tom trenutku. Odbrana takođe ukazuje i da su ponudili "razumnu alternativu" o tome ko je bila osoba koja se "verovatno" predstavljala kao Sredoje Lukić, ali da uloga tog muškarca obeleženog kao VGD 4 nije rasvetljena.

Holandski advokat Hert-Jan Knops/Geert-Jan Knoops sudijama je izneo teoriju o "konstruktivnom prisustvu" koje se može prihvatiti kao osnov osude za pomaganje i podržavanje samo ukoliko je utvrđeno precizno mesto na kojem se u trenutku zločina nalazio optuženi. No ni to nije dovoljno za osudu, tvrdi advokat, već pored toga moraju da postoje i "opipljivi dokazi" da je optuženi pomogao ili podržao izvršenje krivičnog dela. Osim toga mora da se dokaže saradnja sa počiniteljem i pomaganje da se ostvari uspeh u zajedničkoj nameri. Odbrana smatra da nema dokaza da je Sredoje Lukić "znao informacije o planu ili namerama" glavnog počinitelja ili počinilaca. Oni takođe ukazuju da optuženi nije bio starešina nikome od počinilaca niti je imao istaknut društveni status.

U odgovoru na argumente odbrane tužilac je pozvao Žalbeno veće da "ne poveruje" advokatu Knopsu u nameri da optuženog predstavi kao "nedužnog prolaznika" koji se tu slučajno našao sa još tri naoružana muškarca. Tužilac tvrdi da je "puko prisustvo" Sredoja Lukića dovoljno i da veće nije pogrešilo kada ga je proglasilo krivim za "pomaganje i podržavanje". Svojim prisustvom optuženi je "aktivno pomagao" u izvršenju zločina, a njegova uključenost je "kriminalna, a ne nedužna".

Iako nema dokaza da je "povukao obarač ili zapalio šibicu", kaže tužilac, Sredoje Lukić je "znao" da je zatvaranje i pljačka civila "protivzakonito" kao i da "nije postojao nijedan razlog da se zatvorene žene i deca prebace u drugu kuću, osim da budu ubijeni".

Iznošenje argumenata u okviru žalbene rasprave biće završeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 512

TEMELJNO ČIŠĆENJE: Kako je u Sanskom Mostu ostalo samo 2 odsto Muslimana
ŽALBE "OZLOGLAŠENIH": Da li su Milan i Sredoje Lukić žrtve glasina
OČEVIDAC BEZ DOKAZA: Nestali snimci zločina u Potočarima
NEPOŠTOVANJE SUDA: Presuda nevoljnom svedoku Šefćetu Kabašiju