HomeU SEPTEMBRU ŽALBENA RASPRAVA U PREDMETU "LUKIĆ I LUKIĆ"
Rasprava po žalbama strana na prvostepenu presudu Milanu i Sredoju Lukiću, osuđenim zbog zločina nad višegradskim Muslimanima, zakazana za 14. i 15. septembar ove godine

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Žalbena rasprava u predmetu Milana i Sredoja Lukića biće održana 14. i 15. septembra, rečeno je na današnjoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku koju je vodio sudija Mehmet Ginej/Guney. Tačna satnica izlaganja argumenata strana i spisak pitanja na koje Žalbeno veće želi da dobije odgovore biće saopšteni u naknadno objavljenim odlukama.

Milan Lukić je u julu 2009. godine prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina počinjenih nad Muslimanima u Višegradu, dok je Sredoju Lukiću izrečena zatvorska kazna od 30 godina. Presudom je utvrđeno da je Milan direktno odgovoran za dve "žive lomače" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gde je u junu 1992. godine spaljeno oko 140 žena, dece i staraca, zatim za streljanja dve grupe Bošnjaka na obali Drine i ispred fabrike Varda, kao i za ubistvo Hajre Korić. Sredoje je osuđen za saučesništvo u spaljivanju civila u kući na Bikavcu i zlostavljanje zatočenika u kasarni Uzamnica. Na presudu su se žalile obe odbrane, a tužilac je uložio žalbu na visinu kazne Sredoja Lukića, ali su svi podnesci poverljive prirode.

Današnjem zasedanju nije prisustvovao Milan Lukić zbog, kako je rekao njegov branilac, Dragan Ivetić "poteškoća sa kojima se suočava u vezi sa prevozom", mada nije detaljnije obrazložio o čemu se tačno radi. Učinio je to u podnesku dostavljenom Žalbenom veću, ali ne i javnosti. Upitan da li ga je Milan Lukić obavestio o nekim problemima koje ima sa boravkom u pritvoru ili sa zdravstvenim stanjem, branilac Ivetić je rekao da nema "nikakvih promena u odnosu na poslednju statusnu konferenciju".

Drugooptuženi Sredoje Lukić nije imao primedbi na uslove u Pritvorskoj jedinici UN.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 506

"OPASNE VEZE": Može li hrvatski zet da bude nepristrasan ekspert?
VOJNA EKSPERTIZA: Holanđani su mogli da odbrane Srebrenicu
PRIJATELJSKO OSPORAVANJE: Pobijanje iskaza i priznanja Milana Babića