HomeMILAN LUKIĆ TVRDI DA MU "RADE O GLAVI"
Na konferenciji o stanju u žalbenom postupku Milan Lukić rekao da "ima pouzdane informacije" da su bivši načelnik višegradske policije Risto Perišić i predsednik lokalnog ogranka Srpske demokratske stranke Branimir Savović "naručili njegovu likvidaciju trovanjem". Lukić optužuje Perišića i Savovića za zločine nad višegradskim Muslimanima, za koje je u prvom stepenu osuđen na doživotni zatvor

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Na redovnoj konfenreciji o stanju u žalbenom postupku u predmetu Milana i Sredoja Lukića, sudija Mehmet Ginej/Guneyje rekao da "očekuje" da će krajem maja moći da utvrdi datum održavanja žalbene rasprave. Do tada bi, najavio je sudija, trebalo da bude donesena odluka o poverljivom zahtevu odbrane Milana Lukića da u žalbenom postupku izvodi nove dokaze.

Milan Lukić je u julu 2009. godine prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina počinjenih nad Muslimanima u Višegradu, dok je Sredoju Lukiću izrečena zatvorskakazna od 30 godina. Presudom je utvrđeno da je Milan direktno odgovoran za dve "žive lomače" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gde je u junu 1992. godine spaljeno oko 140 žena, dece i staraca, zatim za streljanja dve grupe Bošnjaka na obali Drine i ispred fabrike Varda, kao i za ubistvo Hajre Korić. Sredoje je osuđen za saučesništvo u spaljivanju civila u kući na Bikavcu i zlostavljanje zatočenika u kasarni Uzamnica.

Iako je svrha konferencije o stanju u postupku da se pritvorenicima omogući izjašnjavanje o zdravstvenom stanju i uslovima u pritvoru, Milan Lukić se obratio sudiji uz napomenu da "ne zna da li će živ dočekati sledeće pojavljivanje" pošto ima "pouzdane informacije" da se priprema njegova "likvidacija trovanjem". Prema Lukiću, naručioci ubistva su Risto Perišić, profesor srpskog jezika koji je tokom rata bio načelnik policije u Višegradu i Branimir Savović, lokalni lider Srpske demokratske stranke (SDS). Oni su, rekao je, bili "gospodari života i smrti" tokom rata u Višegradu. Lukić dalje tvrdi da su njih dvojica "preko noći promenili krvave košulje", te da novcem stečenim u ratnim pljačkama sada naručuju ubistva kako bi prikrili informacije o umešanosti u zločine, a da ih pri tom štiti službe Državne bezbednosti Srbije i Republike Srpske .

Sredoje Lukić nije imao primedbe na uslove u Pritvorskoj jedinici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 489

I JARE I PARE: Šešelj traži slobodu i 10 miliona eura
MUKE S PAMĆENJEM: Nevoljni svjedok misli jedno a govori drugo
OSTATI ŽIV: Ispovjest preživjelog sa stratišta u Nezuku