HomeTUŽILAŠTVO TRAŽI POVEĆANJE KAZNE ZA SREDOJA LUKIĆA
Optužba traži od Žalbenog veća da "ispravi grešku" iz prvostepene presude kojom je Sredoje Lukić osuđen na 30 godina zatvora zbog "pomaganja i podržavanja ubistva i progona" višegradskih Muslimana i poveća mu kaznu. Odbrana smatra zahtev tužilaštva "totalno neosnovanim"

Matthew Gillett, član tima optužbe u žalbenom postupku na suđenju Milanu i Sredoju LukićuMatthew Gillett, član tima optužbe u žalbenom postupku na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću

Tužilaštvo zahteva od Žalbenog veća da "ispravi grešku" iz prvostepene presude kojom je Sredoje Lukić osuđen za "pomaganje i podržavanje ubistva" oko 60 muslimanskih civila spaljenih u kući u Adema Omeragića u Višegradu i da ga proglasi krivim za "pomaganje i podržavanje istrebljenja", te da mu shodno tome poveća zatvorsku kaznu. Sredoje Lukić je, navodi tužilac, obezbedio "značajnu praktičnu pomoć" Milanu Lukiću i drugim počiniteljima tog "gnusnog zločina" i znao je da će žrtve biti ubijene, kao i da njegovo učešće "doprinosi" ubistvu.

Sredoje Lukić je u julu 2009. godine osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u "živoj lomači" u Pionirskoj ulici i zlostavljanja Muslimana zatočenih u vojnom logoru Uzamnica. Njegov rođak Milan Lukić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina nad višegradskim Muslimanima.

Osvrćući se na drugu tačku žalbe na presudu koja se odnosi na mučenja u logoru Uzamnica, tužilac je podsetio da je, prema zaključku prvostepenog veća, Sredoje Lukić "divljački premlaćivao muslimanske zatočenike u logoru i imao diskriminacionu nameru", ali da i pored toga nije proglašen krivim kao izvršilac već samo za "pomaganje i podržavanje progona". Optužba je pozvala Žalbeno veće da "ispravi grešku" i osudi ga za progon.

Branilac Sredoja Lukića je žalbe tužilaštva nazvao "totalno neosnovanim". On se pozvao na razlike u mišljenjima među sudijama Pretresnog veća po pitanjima pravne kvalifikacije pojma "istrebljenje" i postojanja dovoljno dokaza za osuđujuću presudu za "pomaganje i podržavanje istrebljenja". Odbrana je takođe navela i da Sredoje Lukić mora biti oslobođen svih optužbi i za pomaganje i podržavanje progona u vezi sa logorom Uzamnica.

Žalbenom veću se potom obratio Milan Lukić koji kaže da "nije ubica niti fašista" i da je "nevin osuđen", kao i njegov rođak Sredoje. On je pozvao Veće da "pogleda njegove oči i lice", uz pitanje "da li liči na ubicu?". Za višegradske zločine je kao i više puta do sada optužio opštinske i policijske čelnike i lažne svedoke. "Muslimani su moja braća i ja ih volim", rekao je na kraju obraćanja sudijama.

Drugooptuženi Sredoje Lukić se "ogradio" od rođakovog izlaganja, naglašavajući da samo advokat i on lično mogu da govore u njegovo ime, te da je na Žalbenom veću da oceni da li je kriv ili ne.

Presuda Žalbenog veća biće doneta "u dogledno vreme".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 512

TEMELJNO ČIŠĆENJE: Kako je u Sanskom Mostu ostalo samo 2 odsto Muslimana
ŽALBE "OZLOGLAŠENIH": Da li su Milan i Sredoje Lukić žrtve glasina
OČEVIDAC BEZ DOKAZA: Nestali snimci zločina u Potočarima
NEPOŠTOVANJE SUDA: Presuda nevoljnom svedoku Šefćetu Kabašiju