HomeHAPŠENJE GORANA HADŽIĆA "MEĐAŠ" U ISTORIJI TRIBUNALA
Glavni tužilac Serž Bramerc i potpredsednik međunarodnog suda O-Gon Kwon su vest o hapšenju Gorana Hadžića – poslednjeg od 161 optuženog koji je do danas bio van domašaja međunarodne pravde – ocenili kao "važan kamen međaš u istoriji Tribunala" i značajan korak ka uspešnom okončanju njegovog mandata

Goran HadžićGoran Hadžić

Haški tribunal i njegovo tužilaštvo pozdravili su danas hapšenje poslednjeg begunca od međunarodne pravde, Gorana Hadžića. U odvojenim saopštenjima, objavljenim nakon što je u Beogradu potvrđena vest o hapšenju, glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz i potpredsednik Tribunala sudija O-Gon Kwon su taj događaj ocenili kao "važan kamen međaš" u dosadašnjoj osamnaestogodišnjoj istoriji Tribunala, naglašavajući da je time učinjen značajan korak ka uspešnom okončanju mandata međunarodnog krivičnog suda, osnovanog u maju 1993. godine u cilju privođenja pravdi najodgovornijih za teška kršenja međunarodnog prava na prostorima bivše Jugoslavije.

Glavni tužilac Bramerc je odao priznanje srpskim vlastima, a posebno Akcionom timu, Savetu za nacionalnu bezbednost i službama koje su učestvovale u hapšenju. Izrazio je, takođe, zahvalnost međunarodnoj zajednici na, kako je rekao, "podršci merama koje su osigurale Hadžićevo hapšenje".

Tribunal je, naglasio je Bramerc, "samo deo mnogo šireg procesa utvrđivanja odgovornosti za zverstva počinjena tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije".

Budući da "hiljade žrtava i dalje čekaju na pravu", krivično gonjenje počinilaca ratnih zločina ostaje, po Bramercu, "kritičan izazov za region i ljude koji u njemu žive". Ukazujući da će Ured tužilaštva učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese borbi protiv nekažnjivosti u regionu i da će nacionalnim tužilaštvima dati "informacije, dokaze i ekspertizu", Bramerc je pozvao i međunarodnu zajednicu da pomogne nacionalnim pravosuđima da uspešno nastave tribunalov rad na utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine".

Optužnica protiv Gorana Hadžića je, podsetimo, podignuta u julu 2004. godine. Istog dana kada je zapečaćena optužnica zajedno sa nalogom za hapšenje dostavljena srpskim vlastima, Hadžić je nestao iz svoje novosadske kuće i do danas mu se gubio svaki trag.

Goran Hadžić, nekadašnji magacioner VUPIKA i predsednik mesne zajednice Pačetin, koji je tokom rata dogurao do predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina, se u ukupno 14 tačaka tereti zazločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnica tereti Hadžića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine. U tom su poduhvatu, pod vođstvom Slobodana Miloševića, pored Hadžića učestvovali još i Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Radovan Stojičić "Badža", Željko Ražnatović "Arkan" i drugi znani i neznani pripadnici JNA, Teritorijalne odbrane Srbije i Crne Gore i SAO SBZS, policije i Državne bezbednosti Srbije, kao i dobrovoljci iz paravojnih formacija poput Arkanovih "Tigrova" i Šešeljevih "Četnika".

Udruženi zločinački poduhvat je, prema optužnici, imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa približno trećine teritorije Hrvatske, koja je trebalo da postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Goran Hadžić tereti se za progone Hrvata i drugih nesrba na političkim, rasnim i verskim osnovama; za istrebljenje i ubistvo više stotina Hrvata u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa; zatim za zatvaranje, mučenje i surovo postupanje sa hiljadama Hrvata u zatočeničkim objektima u Istočnoj Slavoniji i Srbiji; za deportaciju i prisilno premeštanje desetina hiljada Hrvata; kao i za bezobzirna razaranja gradova i sela i pljačku javne ili privatne imovine.

Hadžić je, inače, treći bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina protiv koga je tužilaštvo Haškog tribunala podiglo optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prvi je, još u julu 1995., optužen Milan Martić, koji je u međuvremenu pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora . Decembra 2003. godine optužen je i Milan Babić, koji je ubrzo po predaji priznao krivicu za zločin progona i osuđen je na 13 godina zatvora. Babić je u martu 2006. godine izvršio samoubistvo u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 507

TAČKA NA BEGUNCE: Goran Hadžić u pritvoru Tribunala
TEROR U BRČKOM: Batine, smrt i pjesma u logoru Luka
POLICIJSKA (NE)INFORMISANOST: Nemaš televizor – ne znaš za zločine