HomeDEL PONTE POZIVA BEOGRAD DA “PREĐE SA REČI NA DELA”
Konferencija za novinare glavnog tužioca Tribunala povodom “slučaja Hadžić.” Optuženi nestao sedam sati nakon što su vlastima uručeni zapačaćena optužnica i nalog za hapšenje, a 17 sati pre nego što je Okružni sud u Beogradu predao nalog za Hadžićevo hapšenje MUP-u Srbije.

Carla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunalaCarla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala

Goran Hadžić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, nestao je bez traga nepunih sedam sati nakon što su vlastima u Beogradu uručeni zapečaćena optužnica i nalog za njegovo hapšenje – saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare glavni tužilac Karla/Carla del Ponte.

U izjavi koju je Del Ponte pročitala pred novinarima precizno se rekonstruiše kako se, iz dana u dan i iz sata u sat, razvijao “slučaj Hadžić.” Optužnica, nalog za hapšenje i informacije gde se optuženi u tom trenutku nalazi predati su Ministarstvu inostranih poslova u utorak 13. jula u 9,30 sati. Šest časova kasnije Ministarstvo je sve to prosledilo Okružnom sudu u Beogradu, gde su optužnica i nalog za hapšenje stigli po isteku radnog vremena. Sutradan u 9 sati ujutro nalog za Hadžićevo hapšenje je iz Okružnog suda prosledjen MUP-u Srbije, ali optuženi više nije bio na adresi koju im je prethodnog dana dalo haško tužilaštvo. Bio je to, tvrdi Del Ponte, drugi slučaj ove godine da optuženi nestane ubrzo pošto se od vlasti u Beogradu zatraži da ih uhapsi, na osnovu informacija o njihovom trenutnom boravku kojima raspolaže tužilaštvo.

Tužilaštvo je, sudeći prema izjavi Del Ponte, precizno rekonstruisalo Hadžićevo kretanje tog kritičnog 13. jula. U 12,38 optuženi izašao iz kuće ali se vratio posle 45 minuta, u 13,18 i ostao u krugu porodice do 16,29. Tada je ponovo izašao, sa putnom torbom, seo u kola i odvezao se. U 18,50 šofer je vratio kola, ali u njima nije bilo Hadžića.

Sledećeg dana, 15. jula, policija je obavestila sudiju Okružnog suda da nije pronašla optuženog i da ne zna gde se on nalazi. U odgovoru na zahtev iz Haga, sudija je u petak 16. jula o tome obavestio tužilaštvo Tribunala, nakon čega je skinut pečat sa optužnice protiv Gorana Hadžića.

Del Ponte tvrdi da je iznenadjena novim propustom vlasti u Beogradu, imajući u vidu izjave koje su u poslednjih desetak dana davali zvaničnici Srbije i Crne Gore, najavljujući značajniji pomak u saradnji sa Tribunalom. Citirala je nekoliko takvih izjava predsednika Borisa Tadića i Svetozara Marovića, ministra inostranih poslova Vuka Draškovića, zamenika premijera Miroljuba Labusa i, na kraju, premijera Vojislava Koštunice, zaključujući da je poslednji trenutak da u Beogradu “predju sa reči na dela”, odnosno uhapse Hadžića i izruče ga Tribunalu.

U suprotnom, ukoliko njihove reči ostanu “samo prazna obećanja”, Del Ponte, kako je rekla, neće imati izbora nego da od predsednika Tribunala traži da Srbiju i Crnu Goru još jednom prijavi Savetu bezbednosti zbog neispuinjavanja obaveza prema Tribunalu. Na kraju je, ipak, izrazila nadu da do toga neće doći, odnosno da će vlasti SCG “vrlo brzo, u narednim satima, pokazati iskrene znake dobre volje i konkretnim akcijama propratiti nedavne ohrabrujuće izjave.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug