HomeSKINUT PEČAT SA OPTUŽNICE PROTIV GORANA HADŽIĆA
Bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu pod vodjstvom Slobodana Miloševića. Treća haška optužnica protiv predsednika RSK

Goran HadžićGoran Hadžić

U Haškom tribunalu je danas skinut pečat sa optužnice protiv Gorana Hadžića, bivšeg političkog lidera Srba u Hrvatskoj, koji se u ukupno 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. Hadžić je 1991. bio predsednik vlade takozvane SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a u februaru 1992. je izabran za predsednika Republike Srpska Krajina.

Goran Hadžić se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine. U tom su poduhvatu, pod vodjstvom Slobodana Miloševića, pored Hadžića učestvovali još i Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Radovan Stojičić “Badža”, Željko Ražnatović “Arkan” i drugi znani i neznani pripadnici JNA, Teritorijalne odbrane Srbije i Crne Gore i SAO SBZS, policije i Državne bezbednosti Srbije, kao i dobrovoljci iz paravojnih formacija poput Arkanovih “Tigrova” i Šešeljevih “Četnika.”

Udruženi zločinački poduhvat je, prema optužnici, imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa približno trećine teritorije Hrvatske, koja je trebalo da postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Goran Hadžić tereti se za progone Hrvata i drugih ne-Srba na političkim, rasnim i verskim osnovama; za istrebljenje i ubistvo više stotina Hrvata u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa; zatim za zatvaranje, mučenje i surovo postupanje sa hiljadama Hrvata u zatočeničkim objektima u Istočnoj Slavoniji i Srbiji; za deportaciju i prisilno premeštanje desetina hiljada Hrvata; kao i za bezobzirna razaranja gradova i sela i pljačku javne ili privatne imovine

Hadžić je, inače, treći bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina protiv koga je tužilaštvo Haškog tribunala podiglo optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prvi je, još u julu 1995., optužen Milan Martić, koji u pritvoru Tribunala čeka početak sudjenja. Decembra prošle godine optužen je i Milan Babić, koji je u medjuvremenu priznao krivicu za zločin progona i osudjen na 13 godina zatvora. Njegova odbrana najavila je žalbu na tu presudu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug