HomeSUDIJA ŠTITI OPTUŽENOG OD SVJEDOKA ODBRANE
Sudija Wolfgang Schomburg se ogradio od "vjerske netrpeljivosti" koju je pred sudom ispoljio dr Srđa Trifković, svjedok odbrane dr Milomira Stakića - Takvi stavovi svjedoka odbrane se, rekao je Šomburg, "neće pripisati optuženom Stakiću"

Srđa Trifković, svjedok odbrane Milomira StakićaSrđa Trifković, svjedok odbrane Milomira Stakića

U završnici svjedočenja dr Srđe Trifkovića na suđenju dr Milomiru Stakiću došlo je do neobicne sudijske intervencije. Njemački sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg je prekinuo tužiteljicu Džoanu/Joannu Korner koja je dr Trifkovića ispitivala o njegovim političkim stavovima i zamolio je da predje na drugu temu jer je, kako je rekao, "svjedokov izraz vjerske netrpeljivosti" neprihvatljiv u sudnici Haškog tribunala. "Mislim da se mora naglasiti da ovaj sud dr Stakiću nikada neće pripisati ništa što je ovaj stručnjak rekao. Mi nikada nismo čuli da je dr Stakić rekao nešto takvo, to mora biti sasvim jasno", rekao je Schomburg.

Dr Srđa Trifković je 1993. i 1994. godine bio glasnogovornik Republike Srpske u Londonu, a 1998. politički savjetnik bivše predsjednice Biljane Plavšić. Tužiteljica Korner je nastojala diskvalifikovati svjedoka tvrdeći da je "srpski nacionalista" i "islamofob" i da je njegov iskaz pred sudom "subjektivan i pristran". Trifković je priznao da smatra da je islam "zbog svoje totalitarne i fundamentalne prirode prijetnja demokratskim sekularnim društvima". Istakao je, takodje, kako smatra da se "džamije širom svijeta koriste za nauk mržnje".

Stakićeva odbrana je Trifkovića, kao istoričara i politologa, pozvala da svjedoči o povijesnom i političkom kontekstu u kojem je došlo do sukoba u BiH i opštini Prijedor. Dr Stakić je optužen za genocid i druge zločine počinjene 1992. nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom opštine.

Trifković je izjavio da je 1992. u Prijedoru "došlo do dislokacije odredjenog broja ljudi" i priznao je da je svjestan postojanja prijedorskih logora u kojima su stradale hiljade nesrpskih stanovnika, no odbio je komentirati, kako tvrdi, "taktiku vojnih snaga" koja je po njemu bila odgovor na napad Bošnjaka i Hrvata na postojeću vlast u Prijedoru. Naglasio je da se dogadjaji u prijedorskoj opštini nipošto ne mogu usporediti s holokaustom, kako je sugerirala tužiteljica Korner, jer bi to, prema njegovom mišljenju, "umanjilo značaj onoga što su Židovi doživjeli u II svjetskom rata".

Svjedok je objasnio da to što je nacionalni sastav Prijedora promjenjen 1992. ne znači da predsjednik opštine, Milomir Stakić, nije "insistirao na medjunacionalnom pomirenju". On smatra da su gradjani Prijedora bili "pijuni u puno većoj igri" koja se odigrala u Bosni i Hercegovini. Glavni krivac za medjunacionalne sukobe, prema svjedoku, bio je "muslimanski ekstremizam" tadašnjeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića i težnja da "otcijepi BiH od Jugoslavije i priključi je zajednici islamskih zemalja".

Osim želje da ostanu u Jugoslaviji, Srbe je na preuzimanje vlasti u Prijedoru i drugim dijelovima BiH, rekao je svjedok, naveo strah od džihada. On tvrdi da je Izetbegović, 1992. godine, pozvao mudžahedine "u pomoć". "Oni su tjerali bošnjačke žene da pokrivaju lice, a muškarce da puste bradu. Srpskim zatočenicima su odsijecali glave. Bio je to nov oblik zvjerstva čak i za Balkance koji su navikli na užasno ponašanje", rekao je svjedok.

On tvrdi da su mudžahedini iskoristili bosansko-hercegovački teritorij kao "pripremnu bazu" za kasnije terorističke akcije u svijetu, jer je, kako je rekao, većina njih dobila bosanske pasoše da bi se mogli nesmetano kretati po Europi. Svjedok smatra da je "rat u BiH bio dio velike zavjere muslimanskog svijeta".

Tužiteljica je pročitala dijelove Trifkovićevih feljtona o islamu, koje je objavio u "časopisu američke kulture" Chronicles. On u jednom tekstu ocjenjuje da bi do polovine stoljeća mogle da nestanu "tradicionalne evropske nacije, koje će zamijeniti već sada prekobrojni potomci islamskih imigranata".

"Znate li da su Srbi prije sukoba u bivšoj Jugoslaviji provocirani upravo naglašavanjem da je stopa radjanja kod Muslimana puno veća nego kod Srba?" upitala ga je tužiteljica Korner. Trifković je rekao kako bi ga iznenadilo da ljudi to nisu primili na znanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 139

PRVA SVEDOČENJA O ZLOČINIMA U BIH: 63 načina zlostavljanja u logorima i zatvorima
TOTALNO PORICANJE ZLOČINA: Završen dokazni postupak odbrane generala Galića
PANCIRNI PRSLUK: Neudobna, ali nužna, mjera zaštite
KONFLIKT INTERESA: Nacionalisti protiv komunista na suđenju za Bosanski Šamac
NOVI DOKAZI ILI STARA PRIČA: Odgođeno izricanje presude Tuti i Šteli
GOVOR MRŽNJE U HAŠKOJ SUDNICI: Sudija štiti optuženog od svedoka odbrane