Home"KONFLIKTNI" PREDSTAVNIK CRVENOG KRSTA
Unakrsnim ispitivanjem evropskog posmatrača Jana Alana Shoua odbrana majora Šljivančanina nastoji da dokaže da je predstavniku Međunarodnog crvenog krsta ipak bilo dozvoljeno da uđe u vukovarsku bolnicu. Doktorka Vesna Bosanac sutra ponovo na klupi za svedoke

Nicholas Borsinger u VukovaruNicholas Borsinger u Vukovaru

Dok optužba tvrdi da je major Veselin Šljivančanin sprečio evropske posmatrače i predstavnike Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da nadgledaju evakuaciju vukovarske bolnice, odbrana optuženog majora nastoji da dokaže da JNA nikome nije branila da uđe u bolnicu.

Da bi to potvrdio, branilac Veselina Šljivančanina je u unakrsnom ispitivanju doktora Jana Alana Shoua/Allan Schou, posmatrača Evropske zajednice, prikazao snimak rasprave između pukovnika Nebojše Pavkovića i predstavnika MCK Nikolasa Borsingera/Nicholas Borsinger na mostu preko reke Vuke. Snimak se završava Pavkovićevim uveravanjem da "Borsinger može da počne da radi svoj posao u bolnici" čim konvoj stigne na odredište.

Branilac je sugerisao da je Nikolas Borsinger "konfliktna ličnost i čovek koji nije radio ništa" i da samo zbog toga nije ispunio zadatak utvrđen sporazumom o evakuaciji bolnice koji su 18. novembra 1991. u Zagrebu potpisali predstavnici hrvatskih vlasti i JNA. Prema sporazumu, MCK je trebalo da izvrši popis bolesnika i ranjenika i učestvuje u njihovoj evakuaciji u slobodne delove Hrvatske.

Doktor Shou je rekao da je i sam zaključio da Borsinger "nije dobro uradio svoj posao", ali je dodao da je to što "Borsinger sa mnogima nije bio u dobrim odnosima", bio samo jedan od razloga za osujećenu evakuaciju 20. novembra 1991. godine. On je u glavnom ispitivanju svedočio da je Šljivančanin sprečio predstavnike MCK i evropske posmatračke misije da učestvuju u evakuaciji ranjenika i bolesnika.

Izvođenje dokaza protiv trojice oficira bivše JNA, optuženih za masakr u Ovčari, biće nastavljeno sutra posle podne dodatnim svedočenjem doktorke Vesne Bosanac, upravnice vukovarske bolnice. Doktorka Bosanac je bila prvi svedok optužbe u oktobru 2005. godine a ponovo je pozvana u Hag kako bi svedočila o bazi podataka bolnice, prema kojoj je najmanje 97 od ukupno 192 identifikovane osobe čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice u Ovčari, bilo na lečenju u vukovarskoj bolnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 272

ZAVRŠNE REČI: Optužba traži 18 godina za Nasera Orića
MEGA PROCES: Osam ili deset optuženih na trećem suđenju za Srebrenicu?
STANJE U POSTUPKU: Gotovina čeka izmenu i spajanje optužnice
PESMA UZ BATINE: Ispovest zatočenika krajinskih zatvora
POPULARNOST "OSLOBODIOCA": Major s naslovne strane
KECMANOVIĆ NA PALAMA: Na drugoj strani, ali ne i neprijatelj