Home"NEZABORAVNI" SUSRET DOKTORA NJAVRA SA MAJOROM ŠLJIVANČANINOM
Doktor Juraj Njavro se posle gotovo pet meseci vratio u Hag na unakrsno ispitivanje od strane odbrane majora Veselina Šljivančanina, za kojeg je u glavnom iskazu u novembru prošle godine rekao da je "zapovedao vukovarskom bolnicom" nakon zauzimanja grada od strane JNA

Juraj Njavro prilikom ponovnog svjedočenja na suđenju Juraj Njavro prilikom ponovnog svjedočenja na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Odgovarajući na pitanja branioca Veselina Šljivančanina, hirurg vukovarske bolnice Juraj Njavro je danas priveo kraju svedočenje na suđenju trojici oficira bivše JNA, započeto u novembru prošle godine. Njegovo unakrsno ispitivanje je bilo prekinuto uoči 18. novembra, kako bi prisustvovao komemoraciji povodom četrnaestogodišnjice pada Vukovara i masakra u Ovčari.

Doktor Njavro je u glavnom ispitivanju tvrdio da je major Šljivančanin zapovedao vukovarskom bolnicom. To je, rekao je svedok, potvrdio i sam optuženi, tokom žučne rasprave sa predstavnikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Nikolasom/Nicholas Borsingerom, 18. novembra 1991. Svedok tvrdi da je na udaljenosti od nekoliko metara čuo Šljivančaninove reči da "on zapoveda bolnicom, da je to njegova zemlja i da će se slušati njegova naređenja".

Šljivančaninov branilac je u unakrsnom ispitivanju sugerisao da svedok nije video tu raspravu već se detalja seća sa televizije. Takođe je sugerisao da je doktor Njavro verovatno prisustvovao drugom događaju - susretu Borsingera i Šljivančanina sa upravnicom bolnice Vesnom Bosanac, koja im je 19. novembra 1991. predala popis sa ranjenicima i bolesnicima.

Doktor Njavro je, međutim i u unakrsnom i u dodatnom ispitivanju ostao pri svome tvrdeći da je možda i video snimak na televiziji ali da to "neće promeniti ono što je doživeo i što nikada neće zaboraviti".

Svedok je negirao i tvrdnje odbrane da je Šljivančaninu rekao da se u bolnici kriju pripadnici Zbora narodne garde koji su odložili uniforme i preobukli se u civilna odela, kao i da se zdravim ljudima stavljaju gips i zavoji kako bi ih predstavili kao ranjenike. Naveo je da on "tada nije ni mislio da se Zenge nalaze u bolnici", a da "su gips i zavoji stavljani samo težim ranjenicima" kako bi ih pripremili za evakuaciju. U tome, zaključio je svedok, nije bilo "ničega novog ili neuobičajenog".

Poput doktora Njavra i doktorke Bosanac koji su juče i danas dopunili svoje izjave, optužba će sutra ponovo izvesti i svedokinju čiji je identitet zaštićen pseudonimom P 021. Ona je protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića već svedočila u novembru prošle godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 272

ZAVRŠNE REČI: Optužba traži 18 godina za Nasera Orića
MEGA PROCES: Osam ili deset optuženih na trećem suđenju za Srebrenicu?
STANJE U POSTUPKU: Gotovina čeka izmenu i spajanje optužnice
PESMA UZ BATINE: Ispovest zatočenika krajinskih zatvora
POPULARNOST "OSLOBODIOCA": Major s naslovne strane
KECMANOVIĆ NA PALAMA: Na drugoj strani, ali ne i neprijatelj