HomeSTAREŠINA A NE MANEKEN
Beogradski novinar unakrsno ispitan o karakteru optuženih Šljivančanina i Radića, koje je intervjuisao u novembru 1991. godine

Naslovna strana dvonedjeljnika Naslovna strana dvonedjeljnika "Intervju" u kojem je objavljen intervju sa Šljivančaninom

Slavoljub Kačarević je krajem novembra 1991. godine, samo četiri dana nakon pogubljenja oko 260 ljudi na Ovčari, kao novinar dvonedeljnika "Intervju" razgovarao sa majorom Veselinom Šljivančaninom i kapetanom Miroslavom Radićem. Intervjui u kojima oficiri Gardijske brigade JNA potvrđuju da su imali kontrolu nad pripadnicima TO - neposrednim izvršiocima zločina, su objavljeni u prazničnom broju magazina, 29. novembra 1991. godine.

Kačarević je u odgovorima na pitanja branilaca rekao da su obojica optuženih ostavili na njega dobar utisak. Radića je opisao kao "uzornog oficira" o kojem je vladalo uverenje da je "hrabar i odgovoran, protivnik pljački i ubijanja" dok je Šljivančanin, po svedoku, bio "vrsni vojnik i iskusni starešnina", kojeg su "i mediji i javnost doživljavali kao heroja".

Na insistriranje Šljivančaninovog branioca, advokata Novaka Lukića, svedok je potvrdio da je optuženi major bio "ponosan na višenacionalni sastav JNA i da se zalagao za očuvanje celovitosti Jugoslavije". Po Kačareviću, major je verovao da je JNA "jedina regularna vojska čija je dužnost da održi red na svojoj teritoriji".

Iako je u glavnom ispitivanju rekao da Šljivančanin nikada nije sporio sadržaj intervjua, svedok se naknadno setio da je major bio nezadovoljan zbog naslova "Vitez iz Vukovara – povratak ratnika" i portreta koji je objavljen na naslovnoj strani nedeljnika.
"Smatrao je da je to preterano ali je tekst na kraju odštampan", rekao je Kačarević.

Odgovarajući na pitanja branilaca svedok je govorio o motivima JNA za osvajanje Vukovara i svojim saznanjima o navodnim zločinima hrvatske strane i propagandi srpskih medija. U dodatnom ispitivanju od strane tužioca rekao je da je vehinu informacija o "srpskim civilima koje je trebalo spašavati", "leševima oko četrdesetoro srpske dece" "noćnim likvidacija Srba" dobijao iz medija koji su, kako je rekao ranije, bili pod kontrolom države, tada oličene u predsedniku Slobodanu Miloševiću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine