HomeSVE JEDINICE POD JEDNOM KOMANDOM
Vojni ekspert Radoje Trifunović nastavlja svedočenje o naređenjima kojima su pripadnici srpske Teritorijalne odbrane u Vukovaru i Šešeljevi dobrovoljci potčinjeni komandi operativne grupe Jug odnosno Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću

Radoje Trifunović, svjedok na suđenju Radoje Trifunović, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Nakon što je juče, u svojstvu vojnog eksperta tužilaštva, analizirao odredbe opštih propisa koji su uređivali sistem komandovanja u JNA, penzionisani pukovnik Radoje Trifunović je danas govorio o konkretnim dokumentima – naređenjima, redovnim borbenim izveštajima i odlukama Operativne grupe Jugkojom je komandovao optuženi Mile Mrkšić.

Ti dokumenti, po tužilaštvu, potvrđuju da su trojica oficira bivše JNA komandno odgovorni za dela i propuste podređenih, uključujući i pripadnike Teritorijalne odbrane (TO), dobrovoljačkih i paravojnih jedinica, koji su bili neposredni izvršioci zločina na Ovčari.

Pukovnik Trifunovićje tokom vukovarske operacije, kao referent za operativne poslove, vodio ratni dnevnik Gardijske Brigade a potom i Operativne grupe Jug koja 8. oktobra 1991. preuzela komandu nad svim jedinicama uključenim u vukovarsku operaciju.

Naređenjem komande Prve vojne oblasti 12. oktobra 1991. naloženo je da se teritorijalci i dobrovoljci "u potpunosti pretpotčine i stave pod kontrolu jedne komande". Pukovnik Mrkšić je, tvrdi Trifunović, u potpunosti ispunio to naređenje i priključio odrede dobrovoljaca i teritorijalaca Prvom jurišnom odredu kojim je komandovao optuženi Miroslav Radić.

Nekoliko dokumenata koje je tužilac uveo u spis odnose se na nedisciplinovano i nezakonito ponašanje vojnika u Vukovaru. Pukovnik Trifunović je pročitao naređenje komande Prve vojne oblasti od 18. novembra 1991. u kojem se navodi da "svaka jedinica mora da vlada stanjem na teritoriji pod njenom kontrolom, da se pridržava pravila međunarodnog ratnog prava te da niko nema prava na odmazdu". Mrkšić je, tvrdi svedok, bio s tim upoznat. Dva dana kasnije, oko 260 ljudi je, suprotno pravilima međunarodnog prava, streljano na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Glavno ispitivanje pukovnika Trifunovića biće završeno sutra kada bi trebalo da govori o redovnim borbenim izveštajima koje je Operativna grupa Jug slala nadređenima u Prvoj vojnoj oblasti od 20. do 24. novembra 1991. godine.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 276

SAMO PRAZNA OBEĆANJA: Kako je Koštunica "obmanuo" Karlu del Ponte
ODBAČENA ŽALBA: Potvrđene kazne "Tuti" i "Šteli"
ODMAZDA: Vojna doktrina Milana Martića
222 DANA ZATOČENIŠTVA: Prvi svedok optužbe na suđenju liderima Herceg Bosne
KO TO TAMO PSUJE: Zašto se Krajišnik izvinjavao ženama, a i muškarcima
BIH PROTIV SCG: Druga runda argumenata Beograda