HomePROMJENE KAZNI U SLUČAJU ĆELEBIĆI?
Na saslušanju pred sucima, optužba i obrana iznijele prijedloge za promjene kazni Muciću, Deliću i Landži

Zdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici TribunalaZdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici Tribunala

Optužba i obrana na suđenju za zločine u logoru Ćelebići podnijeli su danas sucima svoje prijedloge eventualnih promjena kazni za trojicu okrivljenih - Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu. Dok je optužba predlagala blage promjene, obrana se zalagala za znatnije ublažavanje kazni.

Mucić, Delić i Landžo su, prvostupanjskom sudskom odlukom od prije tri godine, proglašeni krivima za zločine počinjene 1992. nad srpskim zatočenicima u logoru Ćelebići, kod Konjica. Mucić je bio komandant logora, Delić njegov zamjenik, dok je Landžo bio stražar. Četvrti optuženi, bivši vojni zapovjednik u tom području Zejnil Delalić, bio je oslobođen optužbi i pušten je na slobodu.

U drugostupanjskom postupku, suci su početkom ove godine predložili da se modificiraju dosuđene kazne te da to učini novo prvostupanjsko vijeće. Žalbeno vijeće je tražilo da se Mućiću - koji je prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora - poveća kazna s obzirom da je imao zapovjedni položaj u logoru. Optužba je stoga, na današnjem saslušanju pred prvostupanjskim vijećem, za njega predložila kaznu od 10 godina zatvora, dok je obrana ocijenila da je 9 godina dovoljna kazna.

Žalbeno vijeće je u februaru zaključilo da su Deliću i Landži izrečene "odgovarajuće kazne" - prvom 20, a drugom 15 godina zatvora. Uprkos tome, to je vijeće ocijenilo da se te kazne mogu malo ublažiti u svjetlu činjenice je u žalbenoj presudi praktično prepolovljen broj točaka za koje su sva trojica proglašeni krivima. Naime, u prvostepenoj presudi su ista djela kvalificirana kao teške povrede Ženevskih konvencija i kao kršenja zakona ili običaja ratovanja. Takvo "kumulativno kažnjavanje" je odbačeno, te su ostavljene samo točke koje ih terete za teške povrede Ženevskih konvencija.

Na današnjem saslušanju o kaznama, optužba se suglasila s eventualnim "blagim smanjenjem" kazne Deliću, dok se protivi mijenjanju kazne Landži. Međutim, Delićeva obrana drži da bi se njegova kazna trebala znatnije spustiti - sa 20 na 15 godina, među ostalim i zato što ga je žalbeno vijeće oslobodilo jedne optužbe za ubojstvo, kao i komandne odgovornosti. Landžina obrana traži da se njegova kazna još drastičnije smanji - sa 15 na 7 godina zatvora, uz argument da stražar, bez obzira što je okrivljen za ubojstvo, ne treba dobiti višu kaznu od Mucića koji je bio na zapovjednom položaju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 71

SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Potpisana nova optužnica
IZJAŠNJAVANJE SEFERA HALILOVIĆA: General Halilović najavljuje da ce sarađivati sa tužilaštvom
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Visoki gosti iz Zagreba na uskršnjem banketu u Mostaru
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gdje su završili i kako su nađeni "nestali" građani Višegrada
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Novo svjedočenje o nečovječnom postupanju