HomeHAŠKI TRIBUNAL STAVIO TAČKU NA "SLUČAJ ČELEBIĆI"
Žalbeno veće potvrdilo kazne Zdravku Muciću, Esadu Landži i Hazimu Deliću, osudjenima za zločine nad srpskim civilima zatočenim u logoru Čelebići kod Konjica - Mucić bi, da se nije žalio, verovatno već bio na slobodi - Delić i Landžo čekaju na transfer iz tribunalovog pritvora u pravi zatvor u kojem će izdržavati ostatak kazne

Zdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici TribunalaZdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici Tribunala

Žalbeno veće Haškog tribunala je danas odbacilo sve prigovore trojice osudjenih za zločine u logoru Čelebići kod Konjica i potvrdilo kazne koje su im izrečene prošle godine, kada je Zdravko Mucić osudjen na 9, Esad Landžo 15 a Hazim Delić na 18 godina zatvora.

Tako, u najkraćem, glasi treća, i konačna, presuda trojki iz Čelebića, kojom je napokon stavljena tačka na beskrajan proces optuženima za zlocine nad srpskim civilima iz područja Konjica.

Trojica optuženih su u pritvoru Haškog tribunala još od proleća 1996. godine. Sudjenje im je počelo u martu 1997. a prva presuda - kojom je Mucić osudjen na 7, Landžo na 15 a Delić na 20 godina zatvora - izrečena je 26 novembra 1998. Žalbeno veće je u februaru 2001. delimično usvojilo žalbe optuženih i ukinulo "kumulativne osude", kojima su optuženi za ista dela proglašenim krivim po dva osnova - za kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija. Pored toga, Žalbeno veće je usvojilo Delićevu žalbu na jednu od osuda za ubistvo, zaključujući da ono nije dokazano izvan razumne sumnje. Usvojena je, takodje, i žalba tužilaštva na visinu kazne koja je izrečena Zdravku Muciću, zaključujući da ona ne odražava u dovoljnoj meri njegovu odgovornost zapovednika logora. Pošto su sudije koje su donele prvostepenu presudu u medjuvremenu napustile Tribunal, Žalbeno veće je naložilo da novo Pretresno veće razmotri da li ima osnova za blago smanjenje kazne Deliću i izvesno povećanje kazne Muciću.

Nove kazne izrečene su oktobra 2001.: Mucić je, umesto 7, dobio 9 godina, Delihu je kazna sa 20 smanjena na 18 godina, a Landžo je ostao na istom, odnosno na 15 godina zatvora.

Budući da je to bila nova odluka prvostepenog veća, optuženi su ponovo dobili - i iskoristili - pravo za žalbu. Pošto su te žalbe danas odbačene i izrečene kazne potvrdjene, Deliću i Landži nakon sedam godina haškog pritvora predstoji transfer u pravi zatvor neke od zemalja-članica UN koje su Tribunalu stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete. Zdravko Mucić će, po svemu sudeći, biti uskoro oslobodjen, budući da je u pritvoru Tribunala proveo više od dve trećine izrečene kazne. Uhapšen je 18 marta 1996. i u pritvoru je već punih 7 godina i 20 dana, i verovatno bi već bio oslobodjen da nije morao da čekana današnju presudu Žalbenog veća. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 142

SREBRENIČKA ISTRAGA 1992.-1995.: Naser Orić u pritvoru Haškog tribunala
BIJELJINA, 1. APRIL 1992.: Prva etapa u četvorogodišnjoj kampanji etničkog čišćenja
BESKRAJNA PRIČA: Sve ima svoj kraj, pa i "slučaj Čelebići"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva haška optužnica protiv novinara