HomeNOVA EPIZODA "BESKRAJNE PRIČE" IZ ČELEBIĆA
Žalbeno vijeće Haškog tribunala po drugi put raspravlja o kaznama izrečenim Zdravku Muciću, Esadu Landžu i Hazimu Deliću, koji su još u novembru 1998. osuđeni zbog zločina počinjenih na srpskim zatočenicima logora Čelebići kod Konjica

Zdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici TribunalaZdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić u sudnici Tribunala

Slučaj Čelebići je najduži proces koji je do sada vođen na Haškom tribunalu, a Zdravko Mucić, Esad Landžo i Hazim Delić su veterani Sheveningena/Scheveningen. U pritvor tribunala su stigli još u proljeće 1996, a prvostepena presuda za ubistva, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela protiv zatočenih srpskih civila u logoru Čelebići, izrečena im je još u novembru 1998.

Njihov slučaj je specifičan zbog "beskrajnog" žalbenog postupka. Na prvostepenu presudu iz novembra 1998. su se žalila sva trojica osuđenih, ali i tužilaštvo. Žalbeno vijeće je februara 2001. prihvatilo neke od argumenata i jedne i druge strane i naložilo da se preispitaju kazne trojici osuđenih. Pošto su sudije koje su im sudile u međuvremenu napustile Hag, određeno je novo Pretresno vijeće koje im je u oktobru prošle godine odmjerilo nove kazne: Zdravku Muciću, bivšem komandanti Čelebića, je kaznu od sedam godina povećalo na devet, Hazimu Deliću je 20 godina zatvora smanjilo na 18, dok je Esadu Landžu kazna ostala ista: 15 godina.

Maratonski proces, međutim, time nije završen. Pošto je kaznu izreklo novo prvostepeno vijeće, osuđeni su imali pravo na nove žalbe, koje su njihovi advokati i uložili.

Žalbeno vijeće je danas razmatralo te žalbe. One se prvenstveno zasnivaju na tvrdnji odbrane da pri odmjeravanju novih kazni Pretresno vijeće nije dovoljno uvažilo stav Žalbenog vijeća koje je u februaru 2001. zaključilo da u slučaju Čelebići nisu ispunjeni uslovi za takozvano "kumulativno kažnjavanje", odnosno dvostruku pravnu kvalifikaciju istih zločina. Žalbeno vijeće je tom prilikom poništilo sve tačke prvostepene presude po kojima su osuđeni proglašeni krivim za kršenja zakona i običaja ratovanja, a potvrdilo presude po drugoj kvalifikaciji, za teške povrjede Ženevskih konvencija, ostavljajući novom Pretresnom vijeću da procijeni da li to treba da utiče na visinu izrečenih kazni. Suprotno odbrani, tužilaštvo je na današnjoj raspravi isticalo da ukidanje dvostrukih kvalifikacija nema nikakvog uticaja na visinu kazne.

Zastupnici odbrane Hazima Delića doveli su ponovo u pitanje "identifikovanje na osnovu glasa". Naime, kao dokaz da je Delić učestvovao u mučenju i ubistvu jednog zatočenika, prihvaćeno je da ga je jedan svjedok identifikovao po glasu. Osim toga, ističući da je njihov branjenik oslobođen optužbe za jedno ubistvo, oni dovode u pitanje "prikladnost" smanjenja njegove kazne za samo dvije godine.

Zaključujući današnje rasprave, predsjedavajući sudija Muhamed Šahabudin/Mohamer Shahabuddeen iz Gvajene nije najavio kada će Žalbeno vijeće donijeti svoju drugu presudu u " beskrajnoj priči " iz Čelebića.

Trojka iz Čelebića, koja je u pritvoru tribunala duže od bilo koga od optuženih, ostaće do daljeg u Sheveningenu. Mucić će, možda, tu dočekati i kraj svog "mandata", budući da je u pritvoru već izdržao dvije trećine kazne. On je nedavno podnio molbu da bude oslobođen, ali je predsjednik tribunala Klod Žorda/Claude Jorda to odbio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 107

KOMANDANTI UNPROFORA U HAGU: Sarajevo je bilo osuđeno na rat
KRAJ ILI POVRATAK NA POČETAK?: Beskrajna priča trojke iz Čelebića
"RAZMENA" NA VLAŠIĆU: Živi za žive, a mrtvi... zna se
LOGORSKI DNEVNIK AHMEDA ZULIĆA: Uspomene iz Betonirke i Manjače
"NISAM KRIV": Optuženi poriče krivicu za ubistva u Brčkom
INTERVJU U OMARSKOJ: Kada je život zavisio od pravog odgovora