HomeSTVARNI CILJEVI "PLANA OBMANE"
Na suđenju generalu Momčilu Perišiću, tužilac predočio skoro identične paragrafe "Plana Drina" Generalštaba VJ i propratnih planova Vojske republike Srpske u kojima se navodi da je prvi cilj vojske "stvaranje pretpostavki za oslobađanje i državno objedinjavanje svih srpskih teritorija". Svedok Miodrag Simić plan "Drina" nazvao "planom obmane"

Miodrag Simić, svjedok odbrane Momčila PerišićaMiodrag Simić, svjedok odbrane Momčila Perišića

U unakrsnom ispitivanju Miodraga Simića, bivšeg načelnika Prve uprave Generalštaba VJ, tužilac je nastojao da dokaže da plan "Drina" od 24. novembra 1993. godine nije bio "plan obmane" kako je svedok tvrdio u glavnom ispitivanju na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću. Taj plan je, po dokumentima tužilaštva, mesec dana kasnije detaljno razrađen u Vojsci republike Srpske (VRS).

U planu "Drina" se detaljno govori o "verovatnoj agresiji Hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu" a u Direktivi o upotrebi oružanih snaga koja je deo ratnog plana se navodi da Vojska Jugoslavije treba da "sadejstvuje sa SVK u slamanju napada na Baranju i Zapadnu Slavoniju, kao i sa VRS u dolini Drine i Istočnoj Hercegovini".

Tužilac je svedoku najpre predočio izvod iz Direktive za upotrebu VRS koja je stupila na snagu krajem decembra 1993. godine, sugerišući da on pokazuje da je plan "Drina", formulisan u Generalštabu VJ, prosleđen VRS i tamo razrađen. Svedok se nije saglasio sa tom sugestijom, ukazujući da je izvod iz direktive uputio komandant Glavnog štaba VRS, a da je dostavljen iz SR Jugoslavije, taj plan bi, po tvrdnjama svedoka, bio zaveden pod pečatom Generalštaba VJ.

Simić ne negira da je general Ratko Mladić bio svestan postojanja plana "Drina", pošto je njegov načelnik štaba Manojlo Milovanović prisustvovao izradi plana u Beogradu, zajedno sa čelnim ljudima iz Generalštaba VJ i Miletom Novakovićem iz Srpske vojske Krajine.

Tužilac je Simiću predočio i nekoliko priloga Direktivi za upotrebu jedinica VRS, među kojima je dodatak o pozadinskom obezbeđenju i naređenje o lokacijama centara veze. U šemi koja prati poslednji dokument su označeni centri veze u Srbiji – na planinama Avala i Zlatibor, kao i lokacije u RSK. VRS je, prema dokumentima tužilaštva, razradila i plan obaveštajnog obezbeđenja za izvođenje odbrambenih i napadnih operacija kao i plan moralno psiholoških aktivnosti i informisanja VRS.

Na kraju današnjeg ispitivanja, tužilac je svedoku citirao paragraf iz plana VRS u kojem se navodi njena "čvrsta opredeljenost" da se preduzmu sve mere kako bi drugi narodi bili sprečeni da stvaraju države "na račun tradicionalno srpskih teritorija". Cilj je, ukazuje se, "stvaranje pretpostavki za oslobađanje i državno objedinjavanje svih srpskih teritorija". Sličan cilj, koji je tužilac takođe citirao, se navodi i u "Planu Drina" Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Unakrsno ispitivanje generala Simića biće nastavljeno sutra posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 442

POSLEDNJI SA "LISTE ČEKANJA": Počelo suđenje generalu Zdravku Tolimiru
"ČEDO NE BU'Š SE VRNUL": Kome su bili namenjeni kninski grafiti?
PLAN "DRINA": Obmanjivali neprijatelja a obmanuli saveznike
(NE)SPREMNOST ZA ODBRANU: Da li je rat "pao sa neba"
ZATOČENICI ILI ŠTICENICI: Ko je policiji uvalio "vruć krompir"
ČEKAJUĆI PRAVDU: Glas žrtava na konferenciji o tribunalovom nasleđu