HomeKONAČNA PRESUDA ZA ZLOČIN NAD SARAJEVOM
Žalbeno vijeće će 12. novembra ove godine izreći konačnu presudu generalu VRS Dragomiru Miloševiću, osuđenom na 33 godine zatvora zbog artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom. Optužba je prvostepenu presudu ocijenila neadekvatnom i tražila da se ona preinači u doživotnu, dok je odbrana zahtijevala oslobađanje od krivnje ili, alternativno, smanjenje kazne

Dragomir Milošević u trenutku izricanja presudeDragomir Milošević u trenutku izricanja presude

Žalbena presuda bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generalu Dragomiru Miloševiću, osuđenom na 33 godine zatvora zbog kampanje snajperskog i artiljerijskog terora nad Sarajevom od avgusta 1994. godine do kraja rata u BiH, biće izrečena u četvrtak 12. novembra ove godine.

Na prvostepenu presudu Miloševiću izrečenu 12. decembra 2007. godine žalile su se obje strane. Tužilaštvo smatra da je kazna "očigledno neadekvatna" i traži da se ona preinači u doživotni zatvor, a odbrana da se Milošević oslobodi krivnje ili da mu se kazna značajno umanji.

Po mišljenju tužilaštva, kazna od 33 godine ne odražava težinu počinjenih zločina. U odnosu na njegovog prethodnika na položaju zapovjednika SRK Stanislava Galića, kojem je, zbog sarajevskih zločina od 1992. do sredine 1994. godine, izrečena kazna doživotnog zatvora, kampanja terora nad civilima Sarajeva u Miloševićevo vrijeme je bila "suptilnija, preciznija i opasnija" i "zavrjeđuje doživotnu kaznu". Milošević je, ističe tužilaštvo, tu kampanju unaprijedio uvođenjem tzv. modifikovanih avio-bombi čije su osnovne odlike nepreciznost i velika razorna moć.

Miloševićeva odbrana, s druge strane, smatra da se Sarajevo zbog velikog broja pripadnika Armije BiH i MUP ne može tretirati kao civilna zona, te da se djelovanje SRK ne može tretirati kao napad na civilno stanovništvo. Brda oko Sarajeva su, po odbrani, bila pod kontrolom Armije BiH koja je "terorisala" Srbe u Vogošći, Rajlovcu, Ilidži i Grbavici. Odbrana je, također, tvrdila da je u "nastojanju da pridobije simpatije svijeta Armija BiH dejstvovala i po vlastitom narodu".

Odbrana dovodi u pitanje i zaključak Pretresnog vijeća da je pijaca Markale 28. avgusta 1995. godine granatirana sa položaja SRK. U tom incidentu su ubijene 34 osobe a 78 je ranjeno. U presudi je citiran jedan od sarajevskih policajaca koji je scenu koju je zatekao na Markalama opisao kao "zadnji, najdublji krug Danteovog pakla". Odbrana, također, smatra da vijeće nije uzelo u obzir da je Milošević u vrijeme tog incidenta bio na liječenju u Beogradu gdje je operisao oko zbog čega bi optužba za Markale trebala da "otpadne".

Konačna presuda Miloševiću biće izrečena u samom startu izvođenja dokaza optužbe u postupku protiv bivšeg predsjednika RS i vrhovnog zapovjednika VRS Radovana Karadžića. Prvi dokazi optužbe u tom postupku će se, sudeći po listi svjedoka koji će biti izvedeni u prva dva mjeseca, odnositi upravo na Sarajevo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 428

NEIZVESNOST: Sa Karadžićem ili bez njega
ISAK GAŠI: Od reprezentacije Jugoslavije do logora Luka
SAM SVOJ BRANILAC: Šešelj zahteva odbacivanje optužnice
ISPRAVKE: Svjedok koji je izgubio povjerenje u sebe samog
POSLJEDNJI NA "LISTI ČEKANJA": Suđenje Tolimiru počinje 17. decembra