HomeKOMANDANTI IZ 3. KORPUSA PRIVREMENO OSLOBOĐENI
Sudsko vijeće prihvatilo zahtjeve obrane za privremeno oslobađanje Envera Hadžihasanovića, Mehmeda Alagića i Amira Kubure. Na slobodu do početka suđenja će, kako se nezvanično saznaje, biti pošten i general Sefer Halilović

Haški tribunal danas je odobrio privremeno puštanje na slobodu trojice bivših zapovjednika u 3. Korpusu Armije BiH, optuženih za zločine u Srednjoj Bosni.

Zasad nije najavljeno kad će Enver Hadžihasanović, Mehmed Alagić i Amir Kubura napustiti haški pritvor, ali bi to trebalo biti u roku od narednih nekoliko dana.

Odluka je donesena nakon rasprave u sudnici na kojoj su predstavnici vlasti Federacije BiH (predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova) dali garancije da će se trojica optuženih vratiti u Haag prije početka suđenja i da neće predstavljati opasnost za svjedoke ili žrtve dok su u BiH.

Na toj se raspravi optužba žestoko protivila privremenom oslobađanju, tvrdeći da ne treba puštati na slobodu osobe koje su uhapšene - čak i kad se radi o "hapšenju bez pružanja otpora", kako je to nazvao tužitelj. Drugi razlog protivljenja tužitelja bila je, kako je rečeno, mogućnost da njihovo puštanje negativno utječe na spremnost žrtava da dođu svjedočiti na njihovom suđenju. Tužitelji su čak najavili mogućnost da pitanje privremenog oslobađanja trojice zapovjednika stave pred Žalbeno vijeće.

Upozorenja tužitelja sudsko vijeće je uzelo u obzir utoliko što je načinilo vrlo detaljan i strog nalog o tome kako se trojica optuženih trebaju ponašati tokom privremenog boravka na slobodi. Međutim, većina argumenta optužbe nije bila dovoljno uvjerljiva za Sudsko vijeće koje je prihvatilo tvrdnje zastupnika obrane i samih optuženika da ih treba tretirati kao osobe koje su se dobrovoljno predale.

Obrana je, naime, isticala da su federalne vlasti 2. avgusta ove godine izvršile hapšenje na takav način da optuženima nisu dali ni priliku da izraze slobodnu volju da se žele dobrovoljno predati. Hadžihasanović, Alagić i Kubura dali su svečane izjave pred sucima da će u slučaju privremenog oslobađanja poštovati sve naloge suda, a o tome su priložili i svoje pisane izjave.

Uz to je uzeta u obzir i činjenica da su vlasti Federacije BiH dosad besprijekorno surađivale s Tribunalom, te su suci uvjereni da će, u slučaju da optuženi pokušaju pobjeći, vlasti spriječiti i pritvoriti optužene.

Uvjeti za privremeno oslobađanje trojice optuženih, kako je naveo sudac Wolfgang Schomburg, uključuju predaju njihovih pasoša policiji, boravak u granicama grada u kojemu žive, sedmično javljanje policiji, zabranu kontakata sa svjedocima i žrtvama i zabranu njihovog javnog komentiranja optužnica.

Sudsko vijeće je, ovom prilikom, upozorilo kako privremeno oslobađanje ne mijenja položaj optuženih u odnosu na "ozbiljne zločine za koje će im se suditi." Trojice bivših zapovjednika se, po načelu komandne odgovornosti, optuženi za zločine nad Hrvatima i drugim ne-bošnjačkim stanovništvom Srednje Bosne, među ostalim za zločine koje su vršili mudžahedini iz sastava 3. korpusa.

Sudac Schomburg je rekao kako bi pritvor do početka suđenje trebao biti izuzetak, a ne pravilo, za razliku od dosadašnje prakse tribunala da većinu optuženih drži u pritvoru bez obzira na dužinu pred-raspravnog postupka. Na privremenoj slobodi su trenutno Biljana Plavšić i Pavle Strugar, a prije njih su bila i trojica optuženih za zločine u Bosanskom Šamcu, koji su se vratili u pritvor uoči početka suđenja koje je u toku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 83

HAŠKI TRIBUNAL: Umjesto sedmičnog , za kraj ove uzbudljive haške godine pripremili smo godišnji pregled zbivanja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, u kojem ćemo vas podsjetiti na najvažnije i najzanimljivije događaje iz proteklih 12 mjeseci