HomePOČETAK SUDJENJA ENVERU HADŽIHASANOVIĆU I AMIRU KUBURI
General i pukovnik Armije BiH optuženi po komandnoj odgovornosti za zločine svojih potčinjenih 1993. i 1994. godine

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Sutra će se, prvi put od osnivanja Haškog tribunala (1993. godine), pred pretresnim vijećem pojaviti visoki bošnjački oficiri: general Enver Hadžihasanović (53 godine), bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH i pukovnik Amir Kubura (39 godina), komandant Sedme brdske brigade tog korpusa.

Optužnica ih tereti za povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i kršenje zakona i običaja ratovanja. Obojica su se dobrovoljno predala 2. avgusta 2001. Privremeno su pušteni na slobodu 13. decembra 2001. do 27. novembra 2003.

Hadžihasanović i Kubura nisu lično optuženi za zločine - medju kojima su navedena ubistva civila, streljanje zatvorenika, razaranje sela i držanje taoca - nego po komandnoj odgovornosti, što znači da nisu spriječili ni kaznili pripadnike svojih jedinica koji su to počinili.

"Oni su znali ili su morali da znaju da su pojedinci iz jedinica pod njihovom komandom počinili takva djela, ali nisu preduzeli neophodne i odgovarajuće mjere da to preduprijede i kazne počinioce", piše u optužnici.

Po istoj kvalifikaciji, bio je optužen i general Mehmed Alagić, ali pošto je, poslije puštanja na slobodu, 7. marta 2003. umro, postupak prema njemu je, po statutu Tribunala, okončan 21. marta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 172

PRESUDA GENERALU GALIĆU: 20 godina zatvora za teror nad Sarajevom
DRUGA STRANA ZLOČINA: Počelo suđenje zapovednicima Armije BiH
27 GODINA ZA POKAJNIKA: Sudije oprezne prema nagodbama sa optuženim
MASOVNI GROBARI: Svedočenje kopača sa srebreničkih polja smrti
PRIZNANJE I POKAJANJE: Admiral Jokić se izvinio dubrovačkim žrtvama
U ZATVORU JE SPAS: Iznuđeni intervjui Sulejmana Tihića