HomeKAKO JE GOSPODINU POPOVIĆU ODRUBLJENA GLAVA
Na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, dva svjedoka tužilaštva ispričala kako su kao zarobljenici u mudžahedinskom logoru kod Travnika prisustvovali "ritualnom odsijecanju glave" njihovog poznanika

Ivo Fišić, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i KuburiIvo Fišić, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi

U prisustvu oko 50 vojnika jedinice El-Mudžahid, nad jednim je zarobljenikom izvršeno ritualno odsijecanje glave, svjedočila su dva očevica tog zločina, izvršenog u oktobru 1993. u blizini Travnika. Zlostavljanja zatočenika u Travniku, kao i djelovanje jedinice El-Mudžahid, tužitelj stavlja na teret tadašnjem komandantu 3. korpusa Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću, kojemu se na Tribunalu sudi zajedno s bivšim zapovjednikom 7. muslimanske brdske brigade Amiru Kuburi.

Ivo Fišić i Dalibor Adžaib bili su 18. oktobra 1993 uhapšeni u Travniku i odvedeni u mudžahedinski kamp u području Mehurića. "Bio je to logor jedinice El-Mudžahid, tu su bili stranci i domaći vojnici", rekao je Fišić. Zatočenici su prebijani i vrijedjani, a jedan od njih, Dragan Popović bio je najviše zlostavljan. "Drago Popović je bio ekonomist iz Travnika, pola Srbin-pola Hrvat, u vrijeme hapšenja je radio u svom poduzeću", svjedočio je Fišić koji ne zna zašto su Popović i on uopće uhapšeni.

Sljedećeg dana su četiri zatočenika, medju kojima su pored Dragana Popovića bili i svjedoci Fišić i Adžaib, izvedena na obližnju livadu gdje je 50-tak vojnika stajalo u polukrugu oko iskopanog groba. "Jedan Arapin u uniformi predvodio je ritual koji je počeo uzvicima 'Alahu ekber' i drugima koje nisam razumio", rekao je svjedok. Zatočenik Popović je izveden u sredinu i bačen na zemlju. "Izvjesni Hasan ga je, po naredjenju, počeo klati, ali drugi Arapin je završio odsijecanje glave, i onda natjerao nas zarobljenike da je poljubimo", ispričao je Fišić koji je zajedno s drugim zatočenicima tada morao rukama i nogama zatrpavati grob u koji su bačeni tijelo i glava žrtve.

Kasnije, kad je prebačen u travničku kasarnu, Fišić je oficirima Armije BiH detaljno ispričao "kako je gospodinu Popoviću odrubljena glava" u mudžahedinskom logoru. Jedan od oficira, major Ćuskić je rekao da "sa nekim jedinicama na ovom području više ne može, da neće više tu da bude i da će o svemu izvijestiti predsjednika Izetbegovića".

Tužitelj dokazuje da je jedinica El-Mudžahid bila podredjena komandi 3. korpusa Armije BiH i da je stoga optuženi Hadžihasanović odgovoran jer nije spriječio i kaznio njihove zločine.Fotografije
Ivo Fišić, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi
Dalibor Adžaib, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 178

SUĐENJE POLITICI STRAHA: Uvodni duel tužioca i Momčila Krajišnika
POLJA SMRTI: Tajne srebreničkih masovnih grobnica
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li će biti završeno suđenje generalu Strugaru
ORGIJA NASILJA: Nevoljni očevici mudžahedinskog krvavog rituala
SUOČAVANJE: Priznanje i pomirenje su lakši u pritvoru nego na slobodi