HomeGENERALI TRAŽE "VEĆU SLOBODU KRETANJA"
Na konferenciji o stanje u postupku po optužnici "Srednja Bosna" odano priznanje optuženima Enveru Hadžihasanoviću, Mehmedu Alagiću i Amiru Kuburi za pridržavanje svih uslova privremenog puštanja na slobodu

Edina RešidovićEdina Rešidović

Na konferenciji o stanje u postupku po optužnici "Srednja Bosna" predpretresno vijeće Haškog tribunala izrazilo je zadovoljstvo što se optuženi Enver Hadžihasanović i Mehmed Alagić, generali Armije BiH, te pukovnik Amir Kubura, u svemu pridržavaju uslova privremenog puštanja na slobodu. O njihovim zahtjevima da se ti uslovi promijene - da Hadžihasanović i Kubura mogu izići iz Sarajeva, a Alagić iz Sanskog Mosta - vijeće će odlučiti poslije ljetnih odmora.

U nastavku kratkog zasjedanja, zastupnica odbrane generala Hadžihasanovića, Edina Rešidović je odala priznanje tužilaštvu, koje je odbrani već sada, znatno prije zakonski obaveznog roka, omogućilo pristup dokumentima iz takozvane sarajevske kolekcije.

"Time je tužilaštvo ne samo olakšalo pripreme odbrani, nego će se pokazati da je znatno ubrzalo cjelokupni postupak i smanjilo troškove tribunala," rekla je Edina Rešidović, zahtijevajući da tužilaštvo isto tako postupi i u pogledu dokumenata iz Hrvatske i arhive posmatrača Evropske unije.

Predstavnik tužbe Ekehard Vithof (Ekkehard Withopf), međutim, objasnio je da tome stoje na putu problemi pravne i praktične prirode. Po važećim propisima, dokumenti iz arhive evropskih posmatrača - riječ je o 2.000 izvještaja od januara 1993. do januara 1994., što je period na koji se donosi optužnica - ne mogu biti dostupni do donošenja odluke o objelodanjivanju.

Što se tiče "hrvatske arhive", ona sadrži preko 100.000 dokumenata i po riječima zastupnika tužbe bila bi potrebna posebna prostorija, gdje bi nekoliko sedmica zastupnici odbrane visokih bosanskih oficira, u prisustvu predstavnika tužilaštva, mogli birati dokumente koji su za njih relevantni. To bi poremetilo rad samog tužilaštva i, kao presedan, uticalo da zastupnici odbrane u drugim predmetima zahtijevaju to isto.

Predpretresni sudija Florans (Florence) Mumba iz Zambije, zaključujući statusnu konferenciju, sugerisala je odbrani i tužilaštvu da nastave razgovore i saradnju i možda pronađu rješenje i za ovaj slučaj, pošto do početka suđenja ima još mnogo vremena. Kako trenutno stoje stvari, to i suđenje moglo da počne tek na jesen 2003. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 111

VISOKI PRITISAK: Jugoslovenski vojnik svedoči o "čišćenju" Kosova
OBRANA ŠTELE MARTINOVIĆA: Zapovjednik mostarske postrojbe psećeg imena
TRNOPOLJE, AVGUST 1992.: Taoci etničkog čišćenja u logoru bez bodljikave žice
POKRIĆE ZA GRANATIRANJE: Fantomska fabrika municije u sarajevskoj komandi UN
PRITVOR - PRAVILO ILI IZUZETAK?: Sve više optuženih na privremenoj slobodi