HomeSVEDOK: "UBIJANI SU STARCI, ŽENE I DECA"
Bivši vozač VJ sa pseudonimom K-54 treći put pred Tribunalom opisao kako su u selu Trnje u martu 1999. godine ubijani albanski civili, s tim što je ovog puta pomenuo da je u akciji učestvovala i policija, zbog čega je reagovao branilac optuženog generala Vlastimira Đorđevića

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Suđenje policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću je nastavljeno svedočenjem bivšeg vozača pozadinskog bataljona VJ u području Prizrena, kome je dodeljena mera zaštite lika i pseudonim K-54. On se pred Tribunalom pojavio treći put, pošto je o zločinima vojske i policije na Kosovu, svedočio i na suđenjima Slobodanu Miloševiću i "Kosovskoj šestorki" bivših srpskih zvaničnika, a danas je u dokaze uvedena izjava koju je istražiteljima tužilaštva dao 2002. godine.

Bivši pozadinac VJ je opisao nekoliko napada iz 1998. i 1999. godine na albanska sela u kojima su se, kako je rekao, "navodno nalazili teroristi", a gde su po ulasku vojske i policije ubijani civili i spaljivane i pljačkane kuće. Svedokov opis napada na albanska sela se podudara sa navodima optužnice protiv bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti srpske policije Vlastimira Đorđevića. On je, naime, rekao da su sela prvo granatirana tenkovima i teškom artiljerijom, da bi u njih potom ulazile vojska i policija i "ubijali svakog koga bi zatekli". Napade je, tvrdi, uglavnom naređivao komandant 549. motorizovane brigade Božidar Delić, inače svedok odbrane Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića i visoki funkcioner Srpske napredne stranke bivšeg Šešeljevog zamenika Tome Nikolića.

Najteži incident koji je svedok opisao dogodio se u selu Trnje, na putu između Suve Reke i Mamuše, gde je 25. marta 1999. godine, po njegovoj proceni, ubijeno između 50 i 60 civila. Po ustaljenom obrascu, selo je, kaže, granatirano, a kada su starci, žene i deca počeli da beže preko obližnjih livada, na njih je otvarana vatra. Po ulasku u selo, ubijeni su svi preživeli, a među njima je, kako je svedok opisao, bilo vrlo malo vojno sposobnih muškaraca. "Uglavnom su ubijani starci, žene i deca", rekao je. Selo je potom spaljeno a jednu kuću i autobus koji se nalazio u blizini je, priznaje, lično "potpalio" po naređenju pretpostavljenih.

Svedokova jedinica se potom vratila u Prizren i, kada su videli da im je kasarna uništena NATO bombama, vojnici su dobili naređenje da proteraju albanske stanovnike iz jednog dela grada i smeste se u njihove kuće. Svedok se 6. juna 1999. godine vratio u rodnu Crnu Goru i više nije išao na Kosovo.

Pošto je tvrdio da su u napadu na Trnje učestvovale i policijske jedinice, branilac Đurđić je u unakrsnom ispitivanju ukazao svedoku da je taj podatak danas prvi put pomenuo iako je za to imao priliku u brojnim izjavama haškim istražiteljima i dva prethodna svedočenja. Svedok odgovara da je u tim prilikama bio pitan samo o aktivnostima vojske i da "nije računao da će davati iskaz i na suđenju policajcu". U presudi "Kosovskoj šestorki" iz februara ove godine njegov iskaz je ocenjen kao "načelno pouzdan" i većina navoda o zločinima nad albanskim civilima je prihvaćena kao istinita.

Unakrsno ispitivanje se sutra nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 409

KAZALIŠTE U SUDNICI: Smijeh i suze generala Praljka
BOLOVANJE: Četvorogodišnje odsustvo Jovica Stanišić iz haške sudnice
IGRE PREKO GRANICA: Noćni konvoji preko Save i Drine
NOVI DOKAZI: Šljivančanin će tražiti reviziju žalbene presude
SMRT U TRNJU: Vojni insajder o zločinima policije
WWW.ICTY.ORG: Novi portal Haškog tribunala