HomeDA LI JE ĐORĐEVIĆ KOSOVO OBILAZIO "REDOVNO" ILI SAMO "DVAPUT"?
Mada je u iskazu haškim istražiteljima, pre pet godina, rekao da je optuženi general Vlastimir Đorđević 1999. godine redovno obilazio Kosovo a danas naveo da se to desilo svega dvaput, bivši komandant 124. brigade PJP Žarko Braković tvrdi da svoj odgovor "apsolutno nije izmenio"

Žarko Braković, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuŽarko Braković, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

U nastavku unakrsnog ispitivanja bivši komandant 124. interventne brigade Posebnih jedinica policije Žarko Braković se retko suprotstavljao sugestijama branioca generala srpskog MUP Vlastimira Đorđevića. U tom opštem saglasju je, međutim, po mišljenju tužioca porekao navode izjave koju je u maju 2004. godine dao haškim istražiteljima.

Braković je braniocu rekao da on i njemu potčinjeni policajci nikada nisu dobili ili izdali naređenje za počinjenje zločina nad kosovskim Albancima, poput proterivanja, ubijanja, granatiranja nebranjenih sela i gradova ili razaranja verskih objekata. Složio se sa njegovom sugestijom da su se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u nekim situacijama presvlačili u civilnu odeću i priključivali se izbegličkim zbegovima s ciljem da neprimećeni napuste teritoriju koju su zauzele srpske snage bezbednosti.

Budući da je svedok za vreme NATO intervencije bio i načelnik Odeljenja policije u SUP Priština, branilac ga je pitao da li je u to vreme imao bilo kakva saznanja o ulozi srpske policije u iseljavanju albanskih civila iz njihovih prištinskih kuća, a potom i u deportaciji ka Makedoniji i Albaniji. "O tome ne znam ništa, tada sam imao druge zadatke", odgovorio je kratko Braković.

Svedok je podržao i braniočevu tezu da je tadašnji zamenik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević tokom NATO intervencije, kada su počinjena ubistva i deportacije koji se navode u optužnici, vrlo retko dolazio na Kosovo. Braković, naime tvrdi da zna za svega dve njegove posete pokrajini tokom cele 1999. godine - jedne u februaru, a druge na samom početku juna.

Zato mu je tužilac u dodatnom ispitivanju predočio izjavu koju je u maju 2004. godine dao haškim istražiteljima a u kojoj je naveo da je Đorđević 1999. godine "redovno" posećivao Kosovo. Braković je na to rekao da "apsolutno nije izmenio svoj iskaz", napominjući da je u izjavi tvrdio da su pomoćnici ministra policije, generali Obrad Stevanović i Vlastimir Đorđević, "redovno bili prisutni", s tim da je Stevanović bio "prisutniji" a Đorđević došao samo dva puta. Brakovićev trodnevni iskaz je time okončan a tužilac će sutra izvesti novog svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 409

KAZALIŠTE U SUDNICI: Smijeh i suze generala Praljka
BOLOVANJE: Četvorogodišnje odsustvo Jovica Stanišić iz haške sudnice
IGRE PREKO GRANICA: Noćni konvoji preko Save i Drine
NOVI DOKAZI: Šljivančanin će tražiti reviziju žalbene presude
SMRT U TRNJU: Vojni insajder o zločinima policije
WWW.ICTY.ORG: Novi portal Haškog tribunala