HomeSVEDOČENJE POLICIJSKOG INSAJDERA
Mada je u pojedinim trenucima nastojao da zaštiti generala Đorđevića, bivši načelnik 124. interventne brigade PJP tvrdio da mu naređenja nisu stizala od njega već od Štaba MUP za Kosovo i generala Sretena Lukića. Kada ga je tužilac "podsetio", priznao da je da je tokom pripreme za svedočenje video "neke depeše" kojima Đorđević raspoređuje PJP na terenu

Žarko Braković, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuŽarko Braković, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Suđenje po optužnici kojom se general srpske policije Vlastimir Đorđević tereti za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. godine je danas nastavljeno iskazom visokog policijskog oficira Žarka Brakovića. On je u vreme na koje se odnosi optužnica bio načelnik Odeljenja policije u prištinskom SUP i komandant 124. interventne brigade Posebnih jedinica policije (PJP). Za razliku od većine prethodnih svedoka koji su iskaze dali i na "kosovskim" suđenjima Miloševiću i šestorici bivših srpskih zvaničnika na čelu sa Milutinovićem, Brakoviću je ovo prvo pojavljivanje pred Tribunalom.

U izjavi koju je u maju 2004. godine dao haškim istražiteljima, Braković je, kako je u uvodnom delu zasedanja rekao tužilac, detaljno opisao strukturu i način funkcionisanja MUP i PJP, kao i njihove uniforme i drugu opremu koju su na terenu koristili. Budući da je do leta 1998. godine bio član Štaba MUP za Kosovo i da je i posle tog vremena prisustvovao nekim sastancima tog tela, istražiteljima je izneo i kada i pod kojim okolnostima su na Kosovo dolazili zamenici ministra policije Obrad Stevanović i Vlastimir Đorđević.

Opisujući strukturu jedinice kojom je komandovao, svedok je rekao da je 124. brigada brojala 850 policajaca sa Kosova raspoređenih u osam četa – dve iz prištinskog i po jedne iz preostalih šest kosovskih sekretarijata. Kaže da se radilo o ad hoc jedinici koja je korišćena za antiteroristička delovanja. Potom je usledio niz tužiočevih pitanja ko je tačno bio nadležan za izdavanje naređenja PJP za učešće u konkretnim akcijama na Kosovu.

Braković je prvo rekao da su čete iz njegove brigade u toku nekih akcija bile podređene vojsci, a da su 1998. i 1999. godine naređenja za upućivanje na teren dolazila iz Štaba MUP za Kosovo, na čijem se čelu nalazio Sreten Lukić. Tužilac je tada predočio dokument iz juna 1998. godine o formiranju 124. interventne brigade u kojem se navodi da o angažmanu te jedinice odlučuju ministar policije Vlajko Stoiljković, kao i njegov pomoćnik i načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević. Svedok je odgovorio da je tako stajalo na papiru, a da je u praksi to radio štab, a tek kada ga je tužilac na to "podsetio" priznao je da je tokom pripreme za svedočenje video "neke depeše" kojima Đorđević raspoređuje PJP na Kosovu.

Poput Đorđevića, Braković ima čin generala, s tim što je i dalje u aktivnoj službi u srpskom MUP i nagrađivan je, kako je danas opisao, na različite načine od raznih ministara za vreme svih režima u Srbiji od početka devedesetih do danas. Njegovo svedočenje će sutra biti nastavljeno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 408

KOREKCIJA "NERAZUMNE" KAZNE: 12 godina više za Veselina Šljivančanina
NIKO KAO JA: Samo je Bog mogao više i bolje od Praljka
KAD SVECI MARŠIRAJU: Karadžićeva čestitka Romima, Srbima i Škotima
REKORDER: Dve statusne konferencije za Vojislava Šešelja