HomeODBRANA UZVRAĆA UDARAC
Zahtev specijalnog tužioca za hitno zakazivanje suđenja Florans Artman je, smatraju njeni branioci, "bez suštine, pravnog osnova, nepotreban i preuranjen", dok se njegove optužbe na račun odbrane da "taktički odlaže postupak" u danas podnetom odgovoru kvalifikuju kao "nesrećne, proizvoljne i, jednostavno rečeno, lažne"

Florence Hartmann u sudnici TribunalaFlorence Hartmann u sudnici Tribunala

Kao što se i moglo pretpostaviti, branioci Florans Artman/Florence Hartmann nisu ostali dužni specijalnom tužiocu-prijatelju suda Brusu Mekferlejnu/Bruce MacFarlane koji je pre desetak dana podneo zahtev za hitno zakazivanje suđenja francuskoj novinarki optuženoj za nepoštovanje suda. U oštro sročenom podnesku Meklferlejn je, podsetimo, optužio branioce da "pretpretresnim radnjama usporavaju postupak", a francusku novinarku da pokazuje "slabu zainteresovanost za blagovremeno suđenje".

Karim Kan/Khan i Genel Metro/Guenael Mettraux, branioci bivše predstavnice za štampu tužilaštva, u danas objavljenom odgovoru ističu da bi "radije ignorisali neosnovane i nepotrebne komentare" specijalnog tužioca, da se tim "nesrećnim izjavama ne kleveta" Viljem Burdon/William Bourdon, prvi branilac Florans Artman koji "nije u mogućnosti da odgovori na klevetu". Specijalni tužilac je, po odbrani, pripisao braniocu Burdonu "zlu nameru". Takve "proizvoljne i neosnovane" optužbe, navodi se u odgovoru, su izvan okvira ophođenja prihvatljivog u postupcima pred Tribunalom i nisu u skladu sa Kodeksom ponašanja koji obavezuje advokate da "moraju uvažavati predstavnike strana u postupku kao kolege po struci i prema njima se odnositi korektno, pošteno i uljudno".

Zahtevi specijalnog tužioca za hitno zakazivanje suđenja su, po odbrani, "bez suštine, pravnog osnova i morali bi da budu odbačeni kao nepotrebni ili preuranjeni". Branioci ukazuju da su prihvatanjem njihovog zahteva za diskvalifikaciju dvojice sudija postale ništavne sve odluke i nalozi prethodnog Specijalnog veća, uključujući i nalog za podizanje optužnice za nepoštovanje suda.

Odgovornost za zastoju u postupku je, smatra odbrana, na samom specijalnom tužiocu koji je propustima i zloupotrebama u istrazi i u pripremama za suđenje prinudio branioce da podnesu brojne podneske o kojima se sudije još nisu izjasnile.

Branioci su zaključili da predmet ne treba "požurivati u suđenje" tako što će odbrana biti sprečena da ukaže na nedostatke u istrazi i da dobije odgovarajuće pravne lekove od veća. "Najpraktičnije i najefikasnije" bi, po odbrani, bilo da se zakaže statusna konferencija na kojoj će strane izneti stavove o tome da li, ako uopšte, nastavljati postupak protiv Florans Artman.

Bivša predstavnica za štampu haškog tužilaštva se, podsetimo, tereti da je u knjizi "Mir i kazna" i tekstu napisanom za Bosanski institut objavila informacije o poverljivim odlukama Žalbenog veća kojima je odobren zaštićen status dokumentima iz predmeta Slobodana Miloševića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 406

BEZBEDNJAK PROTIV BEZBEDNJAKA: Momir Nikolić ne štedi sebe ni svoje kolege
SPORNO PITANJE: Laže li svjedok ili dokument
"NISAM JA TAJ": Svedok ne zna zašto je pozvan da svedoči
PERIŠIĆEVI KADROVSKI CENTRI: Vojnici na privremenom ratu u inostranstvu
POGLED IZ POTKROVLJA: Očevidac masakra u Celini