HomeODBAČEN NALETILIĆEV ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE
Žalbeno vijeće odbacilo zahtjev za reviziju presude bivšem zapovjedniku Kažnjeničke bojne Mladenu Naletiliću Tuti, osuđenom na 20 godina zatvora zbog zločina u Hercegovini 1993. i 1994. godine

Mladen Naletelić Mladen Naletelić "Tuta" u sudnici Tribunala

Žalbeno vijeće je odbacilo zahtjev bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute za reviziju presude i oslobađanje ili novo suđenje za zločine nad Muslimanima u Mostaru, Širokom brijegu i Heliodromu, kao i u selima Sovići i Doljani počinjene 1993. i 1994. godine.

Tuta je u svom zahtjevu naveo da je "došao u posjed novih dokaza" koji ga, po njegovom mišljenju, oslobađaju krivnje i zatražio da ga Žalbeno vijeće oslobodi ili naloži novo suđenje. On se, između ostalog, poziva na izjavu Ralfa Mraćacza/Mrachacz, koji inače u Njemačkoj izdržava kaznu za ubojstvo, da su on i još jedan svjedok Falk Simang "na nagovor tužilaštva" lažno svjedočili protiv njega.

Tužilaštvo je odgovorilo da se ne radi ni o kakvim "novim dokazima" pošto se o kredibilitetu spomenutih svjedoka raspravljalo i tokom samog suđenja. Ukazujući na kontradiktorne činjenice u izjavama koje su priložen uz zahtjev tužilaštvo je napomenulo da su o Tutinoj komandnoj odgovornosti pored Simanga, iskaze dali i brojni drugi svjedoci.

U odluci kojom odbacuje Naletilićeve zahtjeve Žalbeno vijeće navodi da su pitanja vjerodostojnosti tih svjedoka bili predmet rasprave kako na suđenju tako i u žalbenom postupku.

Presudom iz marta 2003. godine Naletilić je proglašen krivim zajedno sa Vinkom Martinovićem Štelom, komandantom jedne anti-terorističke jedinice pod kontrolom Kažnjeničke bojne. Tuti je izrečena kazna u trajanju od 20, a Šteli 18 godina zatvora. Nakon što im je Žalbeno vijeće u maju 2006. godine potvrdilo osuđujuće presude i izrečene kazne, obojica su na dalje izdržavanje kazne upućeni u Italiju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 403

ODMOR RATNIKA: Vreme sporta i razonode na Rajcu
DRASTIČNA RAZLIKA: Posavinski ili Posavina koridor?
PSIHOLOŠKI PROFIL: Omiljena dela Milana Lukića
POLUVREME: Odbrana traži slobodu za hrvatske generale
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još četiri meseca zatvora za Dragana Jokića